Ki mehet a világhírű Bocuse d'Or versenyre?
A több mint 20 éves múltra visszatekintő nemzetközi szakácsbajnokság idei döntője október 14-én zajlik Budapesten. A Bocuse d'Or ötletét 1983-ban egy lyon-i kiállításon Paul Bocuse, a kiállítás akkori elnöke fogalmazta meg. Bocuse úgy gondolta, hogy a szakma fejlődéséhez és a minőség fenntartásához jelentős mértékben hozzájárulhat egy-egy ilyen verseny. Emellett a szakma folytonosságát is biztosíthatja az évente megrendezésre kerülő szakácsolimpia.
A gondos előkészületek után a verseny 1987-ben került először megrendezésre. Manapság már többféle szakácsversenyt is rendeznek a különböző szakmai rendezvényeken, de mind közül a legnevesebb a Bocuse d'Or.
Mára már világversennyé nőtte ki magát a Bocuse által életre hívott verseny, hiszen közel 50 ország indulói vesznek részt a válogatásokon, országos döntőkön, hogy utána Európa, Ázsia, Amerika legjobbjai versenyezhessenek a kétévenként Lyonban megrendezésre kerülő döntőn.
Mind a selejtezőkön, mind a döntőn a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást. Egy csapatban ketten vannak, a séf és a kuktája. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lenni, míg a commis – a segítő – a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki kétfős csapata felkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.
Paul Bocuse
A nouvelle cuisine egyik legnagyobb alakja. Az 1926-ban született Paul a családi hagyományoknak engedve vált szakáccsá, majd mesterségének művészévé lett, és nemzetközi hírnévre tett szert. Első Michelin csillagát a 60-as évek végén szerezte, amit a 70-es években újabb két csillag követett.
Bocuse célja és hitvallása a minőségi, friss alapanyagok használata és az ételek tökéletes elkészítése. Az általa fémjelzett nouvelle cuisine lényege az alacsony kalóriájú, esztétikus és gazdag ízvilágú ételek kialakítása.
1989-ben a Gault Millau – másik három szakáccsal egyetemben – az évszázad szakácsának választotta. Jelenleg 5 éttermet üzemeltet, ebből egy luxus kategóriájút (ez rendelkezik a 3 csillaggal) és egy 4 tagból álló bisztróláncot, amelynek egyes éttermei a francia kulinária más-más ágait képviselik.
A Bocuse d'Or Europe budapesti versenye, alapanyagok
A selejtezőn a versenyzőknek 6 tányért kell tálalniuk (4 a zsűrinek, 1 fényképezésre, 1 egyéb). A versenyzőknek 4 és fél óra áll majd rendelkezésükre a két fogás elkészítésére, az első 13:00-kor tálal. A versenyzők két alaplét, és megpucolt egész zöldséget hozhatnak magukkal a versenyre. Minden más alapanyagot a helyszínen kapnak meg, az előre leadott alapanyaglistának megfelelően.
A díjátadóval egybekötött eredményhirdetésre 15:30-kor kerül sor a versenyhelyszínen: Hungexpo Budapesti Vásárközpont, A pavilon, 207 /A stand.
A szervezőbizottság egyhangú döntése alapján a következő versenyen felhasználható alapanyagok a következők lesznek:
HAL – kategóriában
Nyelvhal (filében) és rák
HÚS – kategóriában
Kék lábú 'Label Rouge' minősítésű szabad tartású csirke
A legvitatottabb kérdésben a szervezők továbbra is tálra való tálalás mellett tették le a voksukat, azonban ezúttal sem terhelik azok beszerzését/elkészíttetését a versenyzőkre, hanem biztosítják minden induló számára azt. A ételeket kiegészítő köretek száma kettőről háromra nőtt.
A budapesti selejtezőhöz a METRO Nagykereskedés biztosítja a nyersanyagokat.
Versenyzői csomag
A Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjén HOVENTA, október 14. részt vevő versenyzők számára az alábbi csomagot biztosítja a Hungexpo Zrt. és a Magyar Gasztronómiai Egyesület:
1. Elősegítik a versenyzők bemutatkozását, megismertetését a szakmával és a hazai publikummal a sajtó és reklám eszközeivel.
2. A versenyzők nyersanyag vásárlásához (alapanyagon felül) fejenként 20.000 Ft értékben hozzájárul a HUNGEXPO Zrt.
3. A versenyzők szakmai fejlődését támogatva, a HUNGEXPO felajánl versenyzőként 30.000 Ft értékű szakkönyvcsomagot (Ducasse cukrászkönyv, Professzionális szakács, Blumenthal)
4. MGE felajánlás: a verseny győztese számára 4+2 hét gyakorlási lehetőség egy európai vendég chef-fel, a második helyezett pedig, a salzburgi IKARUS étteremben (az utazás és szállás költségét a HUNGEXPO állja)
A harmadik és negyedik helyezett 1-1 hét gyakorlási lehetőséget kap budapesti Michelin csillagos étteremben.
5. Étterem meghívás: A verseny minden döntőse ebéd/vacsora meghívást kap egy budapesti Michelin csillagos étterembe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >