AKI: a húsok és húskészítmények árnövekedése várható
A húsok és a húskészítmények folyamatos drágulása várható a következő hónapokban, annak ellenére, hogy az élő sertés árának emelkedése hamarosan megállhat, mert a húskészítmények átadási árába még nem épült be az élősertésárak elmúlt időszaki drágulása – tartalmazza az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) egy friss elemzése.
Az Agrárgazdasági Figyelő legfrissebb számában közzétett összegzés szerint az élő vágósertés ára a múlt év januári 292 forinttal szemben októberben 349 forint volt, míg december 19-én már 390 forint, ami több mint 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
A szakemberek a forintgyengüléssel magyarázzák az áremelkedést. Úgy vélik: a kilónkénti ár rövid időn belül átlépi a 400 forintot, ám 410 forint fölé nem fog menni, ha a körülmények nem változnak jelentősen. Ez nagyjából ugyanis megfelel a francia és a lengyel árszintnek, valamint a szállítási költséggel csökkentett német árszintnek is.
Az uniós piacokon néhány hete már leállt az élő sertések árának emelkedése, így Magyarországon is erre lehet számítani. Ugyanakkor a szakértők felhívják a figyelmet, hogy március végéig még folyamatos húskészítmény-áremelkedés várható, mert az élő sertés árának hónapok óta tartó növekedése csak részben jelent meg még az átadási árakban. Március után a szakértők stagnálást valószínűsítenek a sertéshús és húskészítmények árában. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Pénteken indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi akciója
Péntektől vasárnapig az Élelmiszerbank hagyományos karácsonyi kampányának keretében minden korábbinál…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >NAV: a lakosság csak megbízható, ismert online áruházakból rendeljen
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt tanácsolja a lakosságnak,…
Tovább olvasom >