K&H: így oldhatják meg az alapanyaghiányt a családi vállalatok
A családi vállalatoknak idén az infláció, a munkaerő- és az alapanyaghiány jelenti a legnagyobb kihívást, derült ki a K&H családi vállalatok klub legutóbbi rendezvényén. Utóbbi feltehetően még súlyosabb lesz az Ukrajnában zajló történések miatt. A problémára rövid távon a magasabb készletszint, hosszabb távon pedig a helyi termelés felfuttatása lehet a megoldás, ami a lokális gazdasági teljesítmény és a fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbb, mint az import.
Infláció, munkaerő- és alapanyaghiány: ez a hármas okozhatja a legtöbb nehézséget a családi cégeknek idén, sőt, ez utóbbi kapcsán komoly szemléletváltásra lehet szükség, derült ki a K&H családi vállalatok klub legutóbbi eseményén. A vállalatok ugyanis eddig jellemzően egyre kisebb alapanyagkészleteket tartottak és az ellátási láncok globálissá váltak a költségek csökkentése érdekében. Jól mutatja ezt, hogy a Világbank adatai szerint 1970-től 2020-ig megduplázódott az export aránya a globális GDP-hez képest. Ez a gyakorlat azonban a járvány okozta alapanyaghiány miatt a jövőben nem biztos, hogy működőképes lesz.
„Úgy tűnik, a cégeknek erősen ajánlott újragondolni az eddigi készletezési gyakorlatot. Habár az eddigi rendszer kisebb költséggel működtethető, a vírus okozta korlátozások megmutatták a törékenységét. Ha ugyanis egy ellátási lánc valahol megakad, az egész összeomlik. Egy dél-kelet ázsiai beszállító megcsúszott rendelése gondot okozhat egy dél-amerikai gyárban, ami aztán Európában is áruhiányhoz vezethet. Pillanatok alatt felborul a rendszer, helyrehozni viszont akár évekbe telhet. Gondoljunk csak a mikrochipiparra, ahol majdnem két éve tart a súlyos hiány, és emiatt már az autóiparban is másfél évbe telhet egy rendelés teljesítése. Mindezt pedig az ukrajnai események is súlyosbíthatják, a helyzet javulása helyett további nehézségek várhatók”
– mutatta be az eddigi rendszer sérülékenységét Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.
a helyi termelés lehet a kulcs
Rövidtávon az lehet a megoldás, ha a vállalatok növelik alapanyagkészleteiket, hosszabb távon azonban több előnnyel járhat helyi beszállítókkal dolgozni. Ha az országok a termelés nagyobb részét végzik belföldön, jelentősen csökken az esélye, hogy problémák merülnek fel, és a rövidebb ellátási láncok miatt a cégek újra kisebb készletet tarthatnak majd. További előnyt jelenthet, hogy a helyi termelés új munkahelyek létrehozása és a gazdasági teljesítmény növekedése mellett még a környezetet is kevésbé terheli azzal, hogy az áru nem utazik több ezer kilométert.
Kapcsolódó cikkeink
Olcsóbb lett a gyümölcsjoghurt, de elszállt a narancslé ára
Egy év alatt 7 százalékkal drágultak a gyermekek által gyakran…
Tovább olvasom >Egyre élénkebben foglalkoztatja a hazai vállalkozásokat a generációváltás
Az utóbbi évek felmérései azt mutatták, hogy ugyan foglalkoznak a…
Tovább olvasom >K&H: félénkebbek a középkorú magyarok, hiába a nagyobb jövedelem
Évtizedes távlatban fokozatos növekedést mutat a középkorúak jövedelme, az elmúlt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >