Indul a gasztronómiai fesztivál
Nemzetközi kézműves kiállítást és gasztronómiai fesztivált rendeznek a Nógrád megyei Varsányban csütörtöktől vasárnapig.
A négynapos programban lesz ételkóstoló és viseletbemutató, de a kovácsmesterséget vagy a fafaragást is megpróbálhatják a látogatók – tájékoztatta az MTI-t Varsány polgármestere kedden.
Pintérné Kanyó Judit elmondta, hogy a rendezvény nemzetközi kézműves kiállítás megnyitásával kezdődik. Nógrád megyei, ragyolci és füleki kézművesek termékeit mutatják be, köztük szalma- és rongybabákat, hímes tojásokat, népművészeti babákat, kerámiákat, csuhékat, hímzéseket, horgolásokat, kovácsolt termékeket és fafaragásokat.
Az Élő népművészet, településünk hagyományai című pénteki program keretében lesz viseletbemutató, babakészítés és hímzés, a közösségi házban pedig helyben előállított sajtot és mézet lehet vásárolni.
A Tájak, ízek, kultúrák elnevezésű fesztivált hatodik alkalommal rendezik meg szombaton, ekkor varsányi menyecskék kínálják majd a palóc gasztronómia – a helyszínen, kemencékben és katlanokban készülő – remekeit.
Vasárnap a Kézművesportán várják a vendégeket, ahol a varsányi Király Bálint a kovácsmesterség rejtelmeibe, a nógrádsipeki Kanyó Balázs pedig a fafaragás művészetébe avatja be az érdeklődőket.
A polgármester közlése szerint a Kézművesportát szombaton adják át. A régi parasztházat 2008-ban vásárolta meg a Nógrád Turizmusáért Egyesület: az épület lesz a megyei falusi vendéglátók és a megyei kézműves egyesületek székhelye, valamint a kézművesek alkotóháza is. A portán két vendégszobát és két, különböző foglalkozásokra alkalmas műhelyt alakítottak ki, az 50 fő befogadására alkalmas nyitott színben pedig kemencével is lehet dolgozni.
A három egyesület és a varsányi önkormányzat közösen rendezi a programot, amelyen a község lengyel, szlovák, román és bajor testvértelepüléseinek képviselői is részt vesznek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >