Kevesebb kekszet és piskótát eszünk, mint legtöbben az unióban
Keksz és müzliszelet kódex-szel segíti a gabonafélékből készült édességek kedvelőit a Magyar Édességgyártók Szövetsége. Amikor gabonafélékből készült kekszet, piskótát vagy müzlit ropogtatunk, rengeteg értékes tápanyag kerül a szervezetünkbe.
A teljes értékű gabonában megtalálható élelmi rostok számos pozitív élettani hatásuk mellett segítik emésztésünket, ezáltal pedig jó közérzetünk megteremtését. Egy európai uniós tanulmány szerint a magyar fogyasztók 94 százaléka tudja, hogy a gabonafélékből készült élelmiszerekből nagyobb mennyiség fogyasztását ajánlják a táplálkozási szakértők. Ennek ellenére keksz, piskóta és müzliszelet fogyasztásunk jócskán elmarad az EU „keksz és müzli nagyhatalmainak” tekinthető Anglia, Dánia, Portugália, Olaszország és Belgium, vagy éppen az átlagot képviselő Németország lakóinak étvágyától. A Magyar Édességgyártók Szövetségének adatai szerint az elmúlt évben kekszekből, ostyaszeletekből és piskótákból átlagosan fejenként mintegy 4,8 kg-ot, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő müzliszeletekből pedig mindössze évente 10 dkg-ot ropogtattunk el. Az esetek többségében tradicionális hazai, illetve ismert nemzetközi márkákat részesítünk előnyben.
A magyar fogyasztók tavaly mintegy 23,8 milliárd forint értékben vásároltak kekszeket, ostyaszeleteket és piskótákat. Ezen összegen belül a legtöbbet az ún. alapkekszekre és ostyaszeletekre költöttük. Ezeket követték a hagyományos háztartási kekszek, mártott kekszek, és piskóta féleségek. A müzliszeletek közül legnépszerűbbnek a gyümölcsös ízesítésű termékek bizonyultak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok
Csak Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több…
Tovább olvasom >Új pénzügyi igazgató és ellátási lánc igazgató csatlakozik a HEINEKEN Hungária csapatához
Két kulcsfontosságú területen is új szakember csatlakozott a HEINEKEN Hungária…
Tovább olvasom >