Kevesebb hűtött szeletes édesség fogy

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 10. 10. 00:00

A Nielsen által mért élelmiszer kategóriák top-listáján a kategória a 15. helyet foglalja el, kiskereskedelmi forgalma 2007 október-2008 szeptember között megközelítette a 26 milliárd forintot.

A hűtött szeletes édességek
eladása értékben nem változott,
mennyiségben viszont 5 százalékkal csökkent.

A népszerű Túró
rudi, 17 milliárd forintot meghaladó éves
forgalmával uralja a hűtött szeletes édességek
kategóriáját, mennyiségben 77, értékben
67 százalékos piaci részesedéssel. A
snack mutatója 19, illetve 29 százalék. A
maradék rész a túró desszertre jut.

Az átlagos fogyasztói
árak 3 százalékkal emelkedtek a Túró
rudinál: A tavaly szeptemberi, egy kilogrammra jutó 1
730 forint után idén a kilencedik hónapban 1 786
forintot regisztrált a Nielsen.

Ugyanakkor a kisebb forgalmú
snack fogyasztói átlagára mindössze 1
százalékkal emelkedett, egyik évről a másikra.

A hűtött szeletes édesség
sokáig olyan kategóriának számított,
amelynek bolti eladása az átlaghoz képest
kevésbé koncentrált. Most már azonban az
eladásokból mennyiségben is, értékben
is közel kétharmadot visznek el a 400 négyzetméternél
nagyobb, modern üzlettípusok.

A Túró rudi ízesítései
közül meghatározó a natúr íz
részaránya, hiszen piaci részesedése
mennyiségben és értékben is meghaladja a
80 százalékot – a Túró rudi eladásokon
belül. Az epres változatlanul a második
legkedveltebb, míg a korábban harmadik helyen lévő
kakaós visszaesett a sárgabarackos mögé.

A kereskedelmi márkák
részesedése a hűtött szeletes édességek
mennyiségi eladásaiból idén szeptemberben
15 százalék, szemben a tavalyi kilencedik hónapban
mért 13, és a tavalyelőtti 12 százalékkal.

A hűtött tej alapú
desszertek (pudding, tejbe rizs, stb.) bolti eladása
meghaladja a 11 milliárd forintot, a 2007 szeptember-2008
augusztusi adatok szerint. Itt a piac mérete 2 százalékkal
szűkült, az előző hasonló időszakhoz képest.
Ugyanakkor a mennyiségi eladások is csökkentek,
egyik évről a másikra 6 százalékkal.
Értékben legnagyobb szegmens a túró alapú
desszert, mennyiségben pedig a puding+hab; mindkettő
egyharmadnál nagyobb piaci részesedéssel.

Kapcsolódó cikkeink