Kevesebb húsétel a G7-es csúcs menükártyáján
A világ legfejlettebb országainak vezetőit egy asztalhoz ültető, dél-Németországban tartott G7-es csúcs résztvevőinek tulajdonképpen minden okuk meg lett volna arra számítani, hogy majd ínycsiklandó bajor speciálitások, például az ún. Schweinhaxe, vagyis egy jó kis szaftos sült sertéscsülök vagy más húsos finomság kerül a terítékre. Most azonban nem így történt, mert az eseményen az idén a fenntarthatóság volt a jelszó és nem csak magán a csúcstalálkozón, hanem az összes olyan csatlakozó eseményen, amelynek Németország volt a házigazdája.

A hús a középpontban
De ami jót tesz a környezetnek, az a német húscentrikus konyha rajongóit kevésbé bűvöli el. Az egyik német miniszter már a találkozót megelőzően elmondta, hogy a külügyminiszter ragaszkodik ahhoz, hogy kevesebb húsos fogás szerepeljen a találkozó étlapján. Az Olaf Scholz kancellár által vezetett hármas koalícióban a zöldek alkotják a második legnagyobb pártot és az általuk adott összes miniszter nagyon figyel arra, hogy környezetvédelmi pecsétet rakjon az egyes kormányzati politikákra. Nincs ez másként Annalena Baerbock külügyminiszter esetében sem, aki a nemzetközi csúcstalálkozókon is figyel a részletekre.
Ma már nagyon sok agrárszakember érvel úgy, hogy a húsevés tulajdonképpen olyan luxus, amelyet az emberiség egyre kevésbé engedhet meg magának, mivel például a szarvasmarhák tartásából és megevéséből származó üvegházhatású gáz kibocsájtás nagysága a kétszázszorosa annak, ami például a diófélék vagy a gyökérzöldségek termeléséhez és fogyasztásához kapcsolódik.
Berlin nem tette előre nyilvánossá a vezetők menüjét, de a tendencia világosan kirajzolódik az Alpokban zajló összejövetelen tartózkodó több ezer újságíró és egyéb közreműködő számára meghirdetett étlapból. A kormány tájékoztatása szerint az eseményen dolgozó 50 szakácstól azt kérték, hogy a hangsúly a szezonális és kreatív vegán és vegetáriánus ételeken legyen.
Németország progresszív, a minél nagyobb arányban a növényi alapú táplálkozást támogató politikájára nemrégiben jó példát szolgáltatott az egészségügyi miniszter, dr. Karl Lauterbach, aki nemrégiben a húsfogyasztást „teljes mértékben ésszerűtlen és illuzórikusság határát súroló” szokásnak írta le. Ugyanő szólított fel az idén a húsfogyasztás 80 százalékos csökkentésére és úgy tűnik, hogy a német fogyasztók reagálnak is. Például a hagyományosan a hústermékeiről ismert Rügenwalder Mühle nevű cég bejelentette, hogy 2021-ben történt meg először, hogy a vegán és vegetáriánus húspótló termékeik forgalma meghaladta a hagyományos húskészítményeikét.
Ugyanakkor a Németországból, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Kanadából, Franciaországból, Olaszországból és Japánból érkező vezetőknek minden bizonnyal sokkal súlyosabb gondolatok jártak a csúcstalálkozón a fejükben annál, hogy mi lesz ebéd…
Forrás: vegconomist.com
Kapcsolódó cikkeink
Rugalmasabb nyitvatartást sürgetnek a német kereskedelmi szervezetek
Rheinland-Pfalz tartomány ipari és kereskedelmi kamarái, valamint önkormányzati érdekképviseletei rugalmasabb…
Tovább olvasom >Madárinfluenza a sertésekben? – Járványügyi kockázatra figyelmeztet az uniós élelmiszerbiztonsági szakértő
Súlyos járványügyi kockázatra figyelmeztetett Bernhard Url, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság…
Tovább olvasom >Új kampánnyal népszerűsíti a regionális termékeket az Edeka
Új reklámkampányt indított az Edeka Németországban, amelynek középpontjában a kereskedő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hidratálj okosan, kortyolj tudatosan!
Az ásványvíz- és ízesítettvíz-piac 2024-ben számos kihívással nézett szembe, miközben…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >A Lidl Svájc friss hűtött termékeket is bevon élelmiszermentő programjába
A Lidl Svájc tovább bővítette élelmiszer-pazarlás elleni programját: mostantól hűtött…
Tovább olvasom >