Kevert vásárlási taktikákkal igyekeznek kicselezni az inflációt a fogyasztók az Egyesült Államokban
Az IRI elemző központ júliusi kiskereskedelmi forgalmi adatainak elemzése szerint a tomboló infláció hatására a fogyasztók úgy alakítják vásárlási szokásaikat, hogy költségvetésen belül maradjanak, miközben nem csökkentik a vásárolt élelmiszer mennyiségét. A taktikák közé tartozik a minőségi ajánlatok kiválasztása, több saját márka vásárlása, és még a szuperprémium kategóriából is válogatnak, élelmiszertípustól függően.
Azokban a kategóriákban történnek a legnagyobb elmozdulások a saját márkás és minőségi ajánlatok irányába, ahol évente a legnagyobb az áremelkedés. Ide tartozik a friss tojás (2022 júliusában 46,8%-kal drágult 2021 júliusához képest), a vaj és a margarin (26,3%), valamint a fagyasztott vacsorák és előételek (22,8%). Míg a kulcsfontosságú kiadások, például az energia körüli inflációs nyomás enyhült az utóbbi időben, az élelmiszerek és italok árai továbbra is makacsul magasak.
Míg az élelmiszerek és italok összvolumen- és egységértékesítése változatlan maradt, az IRI azt találta, hogy a fogyasztók az egyes kategóriákon belül a győzteseket és a veszteseket választották.
De van némi árnyalat az érték felé való elmozdulásban. Mélyebbre fúrva a fagyasztott előételek területén azt látjuk, hogy miközben a teljes kategória értékesítése 5 százalékponttal csökkent a július 31-ével zárult 13 hét során, a magasabb árú prémium termékek körülbelül 1 pontot erősödtek. A járvány során ebbe a szegmensbe új prémium ajánlatok özönlöttek be, amelyek az egészségesebb és fenntarthatóbb bizonyítványokat emelik ki.
A prémiumozási trend a sörben is megfigyelhető. A prémium és a szuperprémium import sörök együttesen 2,6 százalékponttal növelték részesedésüket, így a kategória eladásainak több mint felét érte el. A sörgyártók, köztük a Heineken és a Constellation Brands arról számoltak be, hogy a prémium kategóriás címkéik az inflációs környezet ellenére is jól fejlődtek.
A prémiumozási trend azonban nem minden alkoholkategóriának kedvez. A szeszes italok szegmensében az értékmárkák részesedése 4,1 százalékponttal nőtt a prémium és szuperprémium címkék rovására, így az eladások több mint 73%-át érték el. A Jim Beam gyártó, Beam Suntory vezérigazgatója a múlt héten azt mondta a CNBC-nek, hogy a whisky és a tequila árérzékeny fogyasztói közül egyesek kezdenek olcsóbb márkákat választani.
A saját márkák továbbra is erősödtek, a legnagyobb arányban azokban az árukategóriákban nőtt, amelyekben az ellátási lánc problémái, valamint a magasabb összetevő- és csomagolási költségek miatt meredeken emelkedtek az árak. A július 24-ével záruló négy hét során a saját márkás termékek piacán a legnagyobb részesedést a friss tojásban (6 ponttal), a cukorban (5 ponttal), a tejfölben (4 ponttal), a palackozott vízben (4 ponttal) és az olajban és a vajban/vajban szerezte.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság a polcon – Mit gondolnak a vásárlók a csomagolásról és a környezetvédelemről?
A környezettudatosság egyre fontosabbá válik a mai világban, és a…
Tovább olvasom >Átfogó kutatás a hazai sajtfogyasztásról
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzése, hogy több magyar…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >