Kétszázezer vállalat adataiból készített az MNB hitelkockázati modellt
Mintegy 200 ezer vállalat adatainak felhasználásával készítette el a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modellt – mondta Banai Ádám, az MNB főosztályvezetője szombaton az M1 aktuális csatornán.
Banai Ádám kifejtette, hogy a jegybank anonim adatokat kap, ugyanakkor a vállalati sokaság információi alapján le tud vonni bizonyos következtetéseket, így például ha valamely vállalat árbevétele három éven keresztül csökken, nagyobb a csőd valószínűsége. Erről pedig informálni tudja a bankokat a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-n keresztül.
A főosztályvezető szerint a modell segítségével a bankok sokkal több információt láthatnak az adott vállalatról, pontosabban fel tudja mérni a hitelezés kockázatát, ezáltal jó döntést tud hozni.
A szolgáltatás augusztus 31-től indul, 2016 végéig minden szerződött partner díjmentesen használhatja, jövő év elejétől pedig lekérdezésenként 99 forintot kell fizetniük az igénybevevő pénzügyi intézményeknek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Demján Sándor Program –Valóban hatékony támogatás a KKV-szektornak vagy egy állami mankó?
A magyar kis- és középvállalkozások (KKV-k) jelentős szerepet játszanak a…
Tovább olvasom >A romló inflációs pálya miatt nagyon óvatos monetáris politika várható
Az MNB ma a vártnak megfelelően 6,50%-on tartotta az irányadó…
Tovább olvasom >Bank360: Rekordot döntött a magyarok vagyona, egyre több pénzt visznek külföldre
A lakosság tavaly 6800 milliárd forintot tett félre, a készpénzállomány…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >