Újabb kocsonyaünnep Miskolcon
Két héten belül másodszor is kocsonyaünnepet tartanak Miskolcon: március 7-én kezdődik a hagyományos, immár 14. alkalommal megrendezett kocsonyafesztivál, amelynek díszvendége idén Ukrajna és Szikszó lesz.
Alig ért véget a városi önkormányzat turisztikai cégei által első alkalommal megrendezett kocsonyafarsang, ismét kocsonyaünnepre várják Miskolcon az érdeklődőket.
Rózsa Edit, a kocsonyafesztivál ötletgazdája keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: bár új időpontban és egy új, miskolctapolcai helyszínen, de megtartják a hagyományos gasztronómiai-kulturális rendezvényt. Mint rámutatott, a Miskolci Kocsonyafesztivál civil, nonprofit, nagy hagyományokkal rendelkező, politikamentes rendezvény, amely most is arra törekszik, hogy megőrizze tizenhárom év alatt felépített erényeit.
Emlékeztetett arra, hogy a fesztivál ma már a legnagyobb turisztikai vonzerőt jelenti Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az elmúlt évben 200 ezer bel- és külföldi látogatót fogadott. Korábban Finnország, Románia, Szlovákia volt a külföldi díszvendég, az idén Ukrajnát várják. A hazai díszvendég pedig a Miskolchoz közeli Szikszó városa lesz.
Rózsa Edit a háromnapos fesztivál programjáról szólva elmondta: számos kulturális, könnyű- és népzenei esemény várja a látogatókat. Koncertet ad mások mellett Bródy János és a hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda, valamint a Carmina Buranára készült koreográfiával fellép Kocsis Andrea és Lukács Ádám balettművész.
A miskolci kocsonyát először a 18. században említették egy miskolci periratban, eleinte főleg halból és szárnyasból készült, később sertéshús lett az alapja. Ma számtalan formában és ízesítéssel készítik, sőt, létezik vegetáriánus kocsonya is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Portugieser csúcstalálkozó: Megvannak a jubileum győztesei
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser…
Tovább olvasom >Egyre nagyobb fesztivált csapnak a gin körül
A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >