Készülniük kell a jövő kihívásaira az agrárgazdálkodóknak
Két éve minden idők legszárazabb időjárása negatív irányba billentette az agrárium szereplőinek eredményességét, a tavalyi esztendő viszont jóval kedvezőbben alakult a gazdálkodók számára. A jövő kihívásaira azonban mindenkinek készülni kell. Röviden így összegezhető a tematikája a Syngenta idei szezonnyitó rendezvénysorozatának, amelyet hét városban rendeztek meg több mint ezer magyar gazdálkodó részvételével.
– Az orosházi, kaposvári, mezőkövesdi, hajdúszoboszlói, székesfehérvári, szombathelyi és szekszárdi rendezvények középpontjában a főbb szántóföldi kultúrák, így a kukorica, a kalászosok, valamint a napraforgó álltak – mondta Vajda Beáta marketingvezető. – Célunk a technológiai bemutatáson túl válaszkeresés volt a termelés hatékonyságának javítására, illetve a jövő kihívásaira. Cégünk elkötelezett abban, hogy a magyarországi termelők ne csak megőrizzék, hanem növeljék is a versenyképességüket.
A szántóföldi gazdaságok 2013-ban jó szezont zártak, hangzott el. Bár a felvásárlói árak némileg a termelői várakozások alatt voltak, őszi kalászosban és napraforgóban is rekordközeli országos terméseredménnyel zártak a termelők. A nyári száraz időjárás ellenére kukoricában is a sokéves átlagot tekintve közepes termést értek el.
Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon 2013-ban, mint az azt megelőző esztendőben. A mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricában 5,8 tonnát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák. Ám az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, kiszámíthatatlan felvásárlási árak, kórokozók elszaporodása mind nehezítik a kukoricatermelők életét. A megoldás az agrotechnika kiaknázása, célzott, hatékony növényvédelmi eljárások alkalmazása, mondta Tóth Csantavéri Szilvia kukorica termékmenedzser.
Kalászos gabonák tekintetében a tavalyi év igen eredményes volt, hangzott el a rendezvényeken. A vetések ideális időben, jól sikerültek. 2013-ban az elmúlt évek legmagasabb termését takarították be a termelők, kiemelkedő minőségben. Összesen 5,1 millió tonna őszi búzát takarítottak be a gazdák, ami negyedével több, mint 2012-ben.
– Jelenleg jól fejlett, erős őszi kalászosokkal találkozhatunk a földeken, jó terméskilátásokkal – mondta Harmat Ákos szakértő. – Az enyhe tél miatt korai, intenzív rovarkártétel várható, a levéltetvek már most megjelentek. Hatékony növényvédelemmel mindez kezelhető. A Syngenta teljes növényvédelmi technológiát lefedő kínálattal rendelkezik kalászos gabonákban és napraforgóban egyaránt.
A magyar gazdálkodóknak az elmúlt években számos problémával kellett szembenézniük, amelyek alapvetően befolyásolták termelésük sikerességét. Ilyen egyebek mellett a szélsőséges időjárás, a terményárak ingadozása, a növekvő inputanyag árak, és a szűkülő pénzügyi lehetőségek. A szezonnyitó rendezvényeken bemutatták a Good Growth Plan programot is, mely a Syngenta részéről hat kötelezéttségvállalást jelent a fenntartható mezőgazdaság biztosítására. Eszerint a cég a termelőkkel együttműködve olyan termelési feltételeket teremt, amelyben a környezeti fenntarthatóság mellett, nő az élelmiszerbiztonság valamint javul a növény termőképessége és a termőföld termékenysége. Ezáltal a termelő gazdaságok eredményessége, munkahelymegtartó képessége is jobb lesz.
A Syngenta kezdeményezésére létrejött Contivo™ program pedig a piacon egyedülállóan szakmai összefogással kívánja segíteni a hazai agrárgazdálkodókat, hangsúlyozta Heicz Péter, a program vezetője. A program épít a hatékony növényvédelemre, talajművelésre, hibrid- és fajtaválasztékra, valamint a beruházások, fejlesztések alapjainak kialakítására, pénzügyi és adminisztratív hátterének biztosítására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >