Keresett a magyar kajszi a külföldi piacokon
Idén nyáron érdeklődés mutatkozik a magyarországi sárgabarackra az olasz, az osztrák, a dél-német, a cseh, a szlovén és az orosz piacokon – hangzott el a Gyümölcstermesztési Kutató-fejlesztő Intézet kajszibarack-bemutatóján.
Lassan ugyan, de évről évre csökken a kajszi termőterülete hazánkban. Most az aszály nagyon megviselte az ültetvényeket, a Duna-Tisza közén helyenként a 10-20 százalékot is elérte a tőpusztulás. Mégis tartósan nyomott a kajszi piaci ára függetlenül attól, hogy bőséges vagy szűkös a termés. Dr. Kerek Mária Magdolna, az intézet tudományos főmunkatársa szerint a magyarországi kajszi versenyképes gyümölcs a nemzetközi piacon. A későn érő fajtákat mindig több európai országban keresik. Ebből az következik, hogy azok a termesztők járnak jobban, akik megfelelő fajtaválasztékkal július végéig tudják nyújtani a szüret idejét.
A kajszinál is igaz azonban, hogy a haszon elsősorban a kereskedőknél csapódik le, és nem a termesztőknél. Kevésbé vannak kiszolgáltatva a termelő-, értékesítő szövetkezetek, ám ezek gyümölcspiaci részesedése még mindig igen kicsi, 15-20 százalék között mozog. Szövetkezeti értékesítéssel – levonva a betakarítási, szállítási költségeket – idén 200-220 forint maradt a termesztőknél – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Uniós adó jöhet az ultrafeldolgozott élelmiszerekre és az alkoholos üdítőkre – készül az EU első kardiovaszkuláris akcióterve
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Baltikum felé nyit a magyar élelmiszerexport
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ipari alkoholgyártás: sokkal több mindenben jelen van, mint gondolnánk
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >


