Keresett a magyar kajszi a külföldi piacokon
Idén nyáron érdeklődés mutatkozik a magyarországi sárgabarackra az olasz, az osztrák, a dél-német, a cseh, a szlovén és az orosz piacokon – hangzott el a Gyümölcstermesztési Kutató-fejlesztő Intézet kajszibarack-bemutatóján.
Lassan ugyan, de évről évre csökken a kajszi termőterülete hazánkban. Most az aszály nagyon megviselte az ültetvényeket, a Duna-Tisza közén helyenként a 10-20 százalékot is elérte a tőpusztulás. Mégis tartósan nyomott a kajszi piaci ára függetlenül attól, hogy bőséges vagy szűkös a termés. Dr. Kerek Mária Magdolna, az intézet tudományos főmunkatársa szerint a magyarországi kajszi versenyképes gyümölcs a nemzetközi piacon. A későn érő fajtákat mindig több európai országban keresik. Ebből az következik, hogy azok a termesztők járnak jobban, akik megfelelő fajtaválasztékkal július végéig tudják nyújtani a szüret idejét.
A kajszinál is igaz azonban, hogy a haszon elsősorban a kereskedőknél csapódik le, és nem a termesztőknél. Kevésbé vannak kiszolgáltatva a termelő-, értékesítő szövetkezetek, ám ezek gyümölcspiaci részesedése még mindig igen kicsi, 15-20 százalék között mozog. Szövetkezeti értékesítéssel – levonva a betakarítási, szállítási költségeket – idén 200-220 forint maradt a termesztőknél – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >