Kenyereket ellenőrzött a Nébih
Pékáru célellenőrzése során hiányosságokat talált, komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő tényezőt viszont nem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte szerdán a hivatal az MTI-vel.
A Nébih által koordinált kenyérellenőrzés során áprilisban a Fejér, a Győr-Moson-Sopron és a Veszprém megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai pékségekben végeztek ellenőrzéseket. Az ellenőrök a kisebb pékségektől kezdve a nagyobb áruházláncok által üzemeltetett pékségeket és különböző élelmiszer-előállítókat is vizsgálat alá vontak. A célellenőrzésekhez júliusban a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei is csatlakoztak – tájékoztatott közleményében a Nébih.
Az ellenőrzés kiterjedt a kenyerek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira. A vizsgálat során 19 különböző élelmiszer-előállító létesítményből 54 termék, hét kereskedelmi egységből pedig 20 termék, így összesen 74 minta vétele történt meg.
A mintákat több mint félezer laboratóriumi vizsgálat során elemezték. A termékekben a laboratórium nem mutatott ki komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőt, de a jelölésnél 10 termék esetében hiányosságokat tártak fel a szakemberek.
A kenyerek érzékszervi vizsgálatát képzett bírálókból álló bizottság végezte. A rozs- és rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban: a beérkezett minták kétharmadát a kiváló, vagy legalább a jó kategóriába sorolták, kifogásolható terméket pedig ebben a kategóriában egyáltalán nem találtak.
Az összes megvizsgált kenyér csaknem 60 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, ugyanakkor 10 százalék nem megfelelő érzékszervi tulajdonsággal rendelkező terméknek bizonyult.
A 74 termékből 20 esetében indítottak hatósági eljárást. Hat esetben a gyártó figyelmeztetést kap, a többi esetben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, mert a termék nem felelt meg a minőségi előírásoknak. A bírságok várható összege az előzetes adatok alapján összesen 1,16 millió forint lesz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >