Kedvezményes áfát szeretne a szállodaipar
A magyar szállodáknál a vendégéjszakák száma növekedett ugyan, több tényező miatt most mégis nehezebb helyzetben vannak, mint tavaly év végén, a pénzügyi, és gazdasági válság idején – mondta Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.
Erdei János jelezte: remélik, a válságot értékelő és javaslatokat megfogalmazó anyagukat az új kormányzat meghallgatja. Hozzátette: javaslatcsomagjuk nemcsak kérés, hanem alkuajánlat is, hiszen ha a szállodaipar kérései teljesülnek, sokkal nagyobb lesz a költségvetés bevétele, mint a kiadása. Az elnök kifejtette: 2009 a pénzügyi válság miatt, a magyar szállodaipar egyik legrosszabb éve volt.
Azóta a KSH első negyedéves jelentése alapján 5-6 százalékkal növekedett a magyar szállodákban a vendégek, illetve a vendégéjszakák száma, ez azonban nem látszik a jövedelmeken. Ennek egyik oka a forint-euró árfolyam drámai megváltozása, amely eleve egy nettó forgalomkiesést okozott a szállodákban, amit a foglaltság növekedése nem tudott ellensúlyozni. Emellett növekedtek a fenntartási költségek. Ezzel az első negyedév végére a szállodák még nehezebb helyzetbe kerültek, mint tavaly év végén voltak.
A szövetség elnökének tájékoztatása szerint a helyzet javítására készült lobbianyag egyik fontos pontja a szállodai áfakulcsok csökkentése. A 18 százalékos, kedvezményezett kulcs még mindig magasnak számít, hiszen az Európai Unió átlaga 10 százalék körüli. A cél az uniós átlag elérése, mivel ez a magas érték eleve csökkenti a versenyképességet.
A másik fontos elem az üdülési csekk, a cafetéria 25 százalékos megadóztatásának ügye. A szakma szerint ez veszteséget jelent majd a költségvetésnek, több áfabevétel esik majd ki emiatt, mint amennyi pluszbevételre számítottak ezzel. Az első négy hónap tapasztalatai szerint nem a beváltást csökken, hiszen a korábbi tartalékokat most használják fel, hanem az új csekk vásárlása esik vissza jelentősen – írja a Penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >