Kecskeméti mesterszakács libasültje kerül a Magyarok Asztalára
Hagyományos libasült készült vasárnap Kecskeméten a közmédia Itthon vagy! Magyarország szeretlek! című rendezvénysorozatának keretében. A Bozsó-házban elkészült finomságot cserépedényben vitték Ópusztaszerre, a Magyarok Asztalára.
A pecsenyelibát Garaczi János mesterszakács, a lajosmizsei Tanyacsárda séfje és egyik tulajdonosa fűszerezte be és sütötte pirosra, ropogósra kemencében. A Venesz József-díjas mesterszakács a libasütés fortélyairól az MTI-nek elmondta: a legfontosabb az, hogy egy kissé „kihízott”, sárgás színű, fiatal liba legyen az alapanyag. Ennek az a fortélya, hogy levágás előtt egy-két hétig kukoricával tömik a libát, amitől a mája is meghízik.
Garaczi János receptje szerint fűszerezni kell a húst, egy ideig hagyni kell sóban állni, majd a hasüregbe különböző gyümölcsöket kell tenni, amelyek köretként is tálalhatóak a sütés után. Almát, narancsot, körtét, zöld fűszernövényeket, például kakukkfüvet, petrezselymet, egy kis majoránnát, esetleg a zöldhagyma zöldjét lehet töltelékként használni – sorolta a hozzávalókat, hozzátéve, hogy mindezek tompítják a jellegzetes libaízt.
A gyümölcsök a sütés folyamán csodálatos ízharmóniát adnak a libának – jegyezte meg a napokban 40 éves alapítását ünneplő Tanyacsárda séfje. A mesterszakács hangsúlyozta: a kemencébe vagy a tűzhely sütőjébe tett liba mellé kell tenni a hájat, amellyel később locsolgatni kell a húst, hogy puhára és pirosra süljön.
Az elkészült libasült kiégetett agyagedényben órák múlva is meleg és fogyasztható marad – mondta a vidék legjobb étterme címet már öt alkalommal elnyert Tanyacsárda tulajdonosa.
Kecskeméten egy régi hagyományt elevenítettek fel a „libaexpresszel”, amelyet a Kecskeméten élő Rónay Dezső mesélt el az MTI-nek.
A történet szerint nagybátyja, Rónay Árpád, az Első Magyar Pesti Magyar Kereskedelmi Bank aligazgatója volt az 1930-as évek közepén, a bank a Magyarországra érkező csoportok utaztatásában is szerepet vállalt. A legenda szerint az egyik budapesti szállodában a londoni Ritz Szálló egyik igazgatója megismerte a kitűnő ízű és minőségű libasültet, amelyet az egyik Kecskemét közeli tanyán sütöttek, és még aznap délben fel is szolgálták a fővárosi szállóban. A londoni Ritz Szálló szerette volna a kínálatát bővíteni ezzel a speciális magyar fogással, ezért megkérték Rónay Árpádot, hogy segítsen a megszervezésében.
A kapcsolat előzménye több sikeres kajszibarack-, pálinka- és paradicsomszállítmány volt, amelyeket a kecskeméti repülőtér közreműködésével bonyolítottak. A meg nem erősítetett történet szerint az első repülőgépes libaszállítás 1936 nyarán történt, majd csaknem két éven keresztül folytatódott. A háborús előkészületek miatt azonban a további polgári repülést nem engedélyezték, és ezzel a „libaexpressz” története lezárult.
Vasárnap a libasütés hagyományát a Bozsó-ház udvari kemencéjében elevenítették fel, majd a libát személygépkocsi vitte Ópusztaszerre.
Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínált és kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >