Kávézaccból bióüzemanyag
A kávéfogyasztás során rengeteg hulladék keletkezik, kezdve az egyszer használatos és eldobható poharakkal, de ide tartoznak a műanyag kanalak és kevergetők, valamint az édesítőszerek csomagolásai is. Valamint a kávézacc. Egy nap alatt a világ lakossága körülbelül 2 milliárd csésze kávét iszik meg, amiből megközelítőleg 6 millió tonna kávézacc keletkezik. Ezt pedig akár bioüzemanyagként is lehet hasznosítani, ahogy arra egy brit cég rájött – olvasható az agrarszektor.hu-n.
A kávéfogyasztás nemcsak temérdek mennyiségű papír- és műanyag szeméttel jár, hanem rengeteg kávézaccal is. Egy 2011-es kutatás szerint az emberiség naponta 2 milliárd csésze kávét fogyaszt el, aminek következtében körülbelül 6 millió tonna kávézacc keletkezik, ami hulladéknak számít, és a szeméttelepekre kerül A kávézacc ráadásul, ahogy minden szerves anyag, a hulladéklerakókban bomlásakor üvegházhatású gázokat bocsát ki, amivel hozzájárul a globális felmelegedéshez, írta meg a CNN.
Ezen kíván változtatni egy brit cég, a Bio-bean, amely évi 7 ezer tonna kávézaccból készít bioüzemanyagot. A cég számításai szerint ugyanis 80%-kal kisebb kibocsátással jár, ha üzemanyag készül a kávézaccból, mintha a hulladéklerakóban kötne ki. A Bio-bean már 2017-ben kifejlesztett egy kávéalapú üzemanyagot, amellyel a cég a londoni buszokat tervezte üzemeltetni, azonban akkoriban még nem tudtak ezt olyan mennyiségben és olyan áron előállítani, hogy érdemes legyen átállítani ezekre a mondott járműveket.
A Bio-bean ezért letett a kávéalapú folyékony bioüzemanyagok gyártásáról, és inkább az ugyancsak kávéalapú, de szilárd tüzelőanyagok előállítására kezdett összpontosítani, amelyeket magánházak, ipari létesítmények és üvegházak fűtésére is fel lehet használni. A Bio-bean ipari bojlerek fűtésére alkalmas pelleteket és kazánokban eltüzelhető rönköket is készít a kávézaccból. A folyamat során a kávézaccot először megtisztítják a papír és műanyag szennyeződésektől, majd alaposan kiszárítják, a folyamat végső lépéseként pedig tüzelőanyagot állítanak elő belőle.
George May, a Bio-bean igazgatója szerint az általuk készített rönkök és pelletek 20%-kal melegebben és ugyanennyivel tovább is égnek, mint a hagyományos fűtőanyagok. Jenny Jones a Leedsi Egyetem professzora szerint az újrahasznosított kávézaccból lehet tüzelőanyagot készíteni, de azt meg kell vizsgálni, hogy ennek az eltüzelése milyen hatással van a karbonkibocsátásra, és hogy nem lenne-e értelmesebb ezt egyszerűen hulladékként elégetni, vagy mulcsot készíteni belőle. A professzor szerint ugyanis a kávézacc, mint minden biomassza-maradvány, magasabb kén- és nitrogéntartalommal rendelkezik, mint a legtöbb fa, így ennek égésekor kén-dioxid és különféle nitrogén-oxidok juthatnak a légkörbe.
A Bio-bean ezzel szemben rámutatott, hogy az általuk előállított, kereskedelmi forgalomban kapható tüzelőanyagok minden szükséges hatósági tanúsítvánnyal és engedéllyel rendelkeznek, valamint a kávéalapú tüzelőanyagok alacsonyabb részecskekibocsátással rendelkeznek, mint a legtöbb farönk. George May elmondta, hogy a következő öt évben Északnyugat-Európa piacain is szeretnének megjelenni. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
KITE: a rossz termés ellenére sem kell számítani a kukorica drágulására
A rossz hazai termés ellenére nem számít a kukorica árának…
Tovább olvasom >A DHL duplájára növelt, bioüzemanyaggal hajtott kamionflottával érkezett a Hungaroringre, a Forma 1®-es hétvégére
A DHL és a Forma-1® már Mogyoródon van, a július…
Tovább olvasom >Újrahasznosított kávézaccból készített designer cipőt a Nespresso
A Nespresso és a Zèta nevű francia divat-startup újrahasznosított kávézaccból…
Tovább olvasom >További cikkeink
Érdemes a hazai szárnyasokat választani Márton-nap alkalmából
Idén sem hiányozhat a Márton napi asztalról a libapecsenye. A…
Tovább olvasom >Márton-nap előtt: drágulásra számíthatunk a liba és kacsa esetében?
November 11-én, Szent Márton napján a hagyomány szerint libát illik…
Tovább olvasom >Rendkívüli fogyasztóvédelmi ellenőrzést indítanak az ételfutár cégeknél
A fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a…
Tovább olvasom >