Kávézacc visszagyűjtési rendszer kidolgozására írt ki egyetemi pályázatot a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE
Együttműködésbe kezdett a Coca-Cola HBC Magyarország és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amely a mindennapi kávézás során keletkező zacc átfogó vizsgálatát és újrahasznosítási útjainak feltárását tűzte ki célul. A projekt első lépéseként hallgatói pályázatot indítottak, amely a Coca-Cola HBC Magyarország vendéglátóipari vevőpartnereinél keletkező kávézacc biztonságos be- és visszagyűjtési rendszerének kidolgozására tesz kísérletet.

A kávézacc értékesebb anyag annál, mintsem, hogy hulladékként végezze a vevőpartnereknél
Ma Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 80 százaléka napi rendszerességgel kávézik, évente 18 ezer tonna kávét fogyasztunk el, amiből több mint 14 000 tonna kávézacc keletkezik. Az értékes anyagokban gazdag zacc döntő többsége jelenleg hulladékká válik, mivel nincs bekapcsolva a körforgásba.
A Coca-Cola HBC Magyarország 2020 óta a Costa Coffee, 2022 eleje óta pedig a Caffè Vergnano kizárólagos forgalmazója, a hazai prémium HoReCa kávépiac top 3 szereplőjének egyike. A vállalat több mint 2200 vevőpartnerének értékesít kávét a vendéglátóiparban országszerte. Felelős nagyvállalatként a Coca-Cola HBC Magyarország kiemelt figyelmet fordít a tevékenysége során előállított termékek teljes életciklusára. Ahhoz pedig, hogy a lehető leghatékonyabb megoldásokat hozza létre és alkalmazza mindennapi tevékenysége során, elengedhetetlen a piac beható ismerete. Ezt szem előtt tartva a vállalat kutatást végzett vendéglátóipari partnerei körében a zacc felhasználásáról, hogy megismerje a szektor meglátásait és tapasztalatait.
A válaszadó vevőpartnerek jelentős része (68%) naponta kevesebb mint 3 kilogramm kávét használ fel és a válaszadók közel fele (48%) a szemétbe dobja az ebből keletkező kávézaccot. Mintegy 10 százalékuk komposztálja a fontos mellékterméket, és bár minden tizedik válaszadó nagyon szeretné újrahasznosítani a zaccot, erre egyelőre nincsen lehetősége. Kisebbségben vannak azok a partnerek, akik jelenleg is hasznosítják a kávézaccot a növények alá szórva, mások pedig a lefolyóba öntik. Az is kiderült, hogy a vállalati HoReCa partnerek több mint felét (53%) érdekelné a jövőben a zaccbegyűjtő rendszer és az ahhoz való kapcsolódás lehetősége, mert szeretnék, ha ez az értékes alapanyag nem a szemétben végezné.
A kávézacc értékesebb anyag annál, mintsem, hogy hulladékként végezze a vevőpartnereknél. Számos olyan összetevő alkotja, amelyek alkalmassá teszik az újrahasznosulásra. A Coca-Cola HBC Magyarország és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai campusa együttműködésükben azt vizsgálja, hogy miként adhatunk új életet a mindennapi kávézásaink során keletkezett zaccnak. Az együttműködés első fázisában a vendéglátóiparban keletkező kávézacc biztonságos visszagyűjtési rendszerének kidolgozását célozzák meg az egyetem hallgatóinak bevonásával. A munka nem áll meg itt, a Coca-Cola HBC Magyarország reményei szerint a pályázaton beérkezett ötleteket a gyakorlatban is hasznosítani tudják a későbbiekben a HoReCa vevőpartnereik körében.
„Örömmel töltött el a Coca-Cola HBC Magyarország megkeresése, nagyon hasznos a hallgatók számára a vállalati szemlélet ismerete, valamint a tapasztalatszerzés. A kávézacc nem egy hulladék, hanem egy értékes ásványi anyagokban gazdag termék, mégis alig vannak jó gyakorlatok a körforgásba történő bekapcsolására. A zaccot olyan értékes összetevők alkotják, amelyek lehetővé teszik újrahasznosítását számos iparágban (például élelmiszeripar, gyógyszeripar, mezőgazdaság, csomagolóanyagok vagy üzemanyagok), de megoldatlan az újbóli felhasználásig tartó tárolása, az értékeinek a megőrzése”
– mondta Badakné Kerti Katalin, a MATE egyetemi docense.
A novemberben záruló Zaccmentő hallgatói pályázat célja olyan megvalósítható, valós piaci környezetben helytálló és egyben kreatív megoldások életre hívása, átgondolása, illetve kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a kávézacc visszagyűjtését és a feldolgozás helyszínére történő eljuttatását olyan módon, hogy az alapanyag értékessége ne sérüljön, hasznossága megmaradjon. A pályázatra összesen 27 hallgatói csapat jelentkezett, akiknek november közepéig van arra lehetőségük, hogy kidolgozzák ötleteiket, majd a zsűri elé tárják megoldásaikat.
„A körforgásos gazdaságra való átállás komoly szemléletváltást igényel, a termékek tervezésétől, gyártásától át a logisztikai folyamatokon keresztül a felhasználásig. Vállalatunk nagy hangsúlyt fektet a hitelességre és a megalapozottságra, egyebek mellett ezért is nyitottunk a tudomány irányába. Arra törekszünk, hogy olyan jövőt építsünk, ahol elkerülhető az alapanyagok felesleges, pazarló használata, és ahol az anyagok hosszú ideig megőrzik értéküket a körforgáson belül. Nagyon bízunk benne, hogy a hallgatók közreműködésével olyan működőképes kreatív ötletek születnek, amelyek a továbblépést hordozzák magukban és lehetővé teszik, hogy megoldást kínálhassunk vevőpartnereink számára a náluk keletkező kávézacc biztonságos begyűjtésére.”
– mondta Éder Gergely a Coca-Cola HBC országos QSE vezetője, a pályázati kiírás egyik bírálója.
A beérkezett pályaműveket Friedrich László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatója, Badakné Kerti Katalin, a MATE egyetemi docense, a Csokoládé-kávé-tea szakmérnöki és szaktanácsadói képzés szakfelelőse, Karsai Dóra, a Coca-Cola HBC Magyarország külső kommunikációs vezetője, Ákontz Péter, a Coca-Cola HBC Magyarország HoReCa értékesítési vezetője, Éder Gergely, a Coca-Cola HBC Magyarország országos QSE vezetője, Kertész-Káldosi Zsuzsanna, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének környezetvédelmi tanácsadója, Gyükeri Mercédesz, a HVG gazdasági rovatának vezetője és Kiss Gábor, a Mobil Petrol Kft. beszerzési vezetője értékelik majd. A Magyarországon 47 töltőállomást működtető Mobil Petrol Kft. a Coca-Cola HBC jelentős partnere, mindennapi működésük során pedig jelentős mennyiségű kávézacc keletkezik, amit szeretnének bekapcsolni a körforgásba.
Kapcsolódó cikkeink
Miért fizetünk többet a reggeli koffeindózisért?
Azt gondolom, kevesen tudunk sikeresen elkezdeni egy átlagos napot egy…
Tovább olvasom >…azért a boróka az úr!
Világszinten a gin kategória még növekedésben van, ám a fejlődés…
Tovább olvasom >Kevesebb cukor, minimális szénhidrát
A cukormentes és szénhidrátcsökkentett élelmiszerek piaca ma már messze túlmutat…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >