Sejtalapú kávét termesztenek finn tudósok
A finn VTT Műszaki Kutatóközpont nemrég megjelent cikkében részletes információkat közölt a laboratóriumban termesztett kávé előállításáról.
A Journal of Agriculture and Food Chemistry című folyóiratban megjelent tudományos cikk két évvel azután jelent meg, hogy a tudósok 2021-ben először főztek laboratóriumban sejtből termesztett kávét.
A cikk pontosan leírja a tudósok által a kávé előállítása során követett folyamatot kezdve a kávénövénnyel, a pörkölés során az aromát megváltoztató sejtkultúrák létrehozásával, a koffeintartalommal, az ízelemzéssel és a kóstolótestület által végzett érzékszervi profilalkotással.
A tanulmány mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a laboratóriumban termesztett kávé útja az élelmiszerboltok polcaira és a fogyasztókhoz egy folyamat.
Dr. Heiko Rischer, a VTT vezető tudósa és a növényi biotechnológiáért felelős vezetője kifejtette:
– Az egy dolog, hogy kávét termesztünk sejtekből bioreaktorban, egészen más kérdés, hogy ebből kereskedelmi szempontból életképes termék legyen. A különböző kultúrákból és fajtákból származó alapanyag, a talaj, a tengerszint feletti magasság, az éghajlat, sőt az adott kávébab termesztésének éve, valamint a pörkölési, erjesztési és főzési folyamatok mind befolyásolják a végterméket.
– Míg a laboratóriumban termesztett kávé szigorú ellenőrzés alatt áll, a pörkölés különböző megközelítései például jelentős hatással vannak a kávé aromájára, ami a fogyasztó számára kulcsfontosságú szempont – mondta a szakember
A dokumentum azt javasolja, hogy a kávéértéklánc szereplőinek – a termesztőknek, pörkölőknek, keverőknek, fermentálóknak és kávémárkáknak – érdemes együttműködve egy folyamatot kidolgozniuk e fenntartható kávéváltozat előállítására és forgalmazására.
Kapcsolódó cikkeink
KávéBár Bazár rekordszámú kiállítóval
Rekordszámú kiállító érkezik a 15. KávéBár Bazárra, amely a kóstolók…
Tovább olvasom >A japán % Arabica prémium kávézólánc első magyar egysége megnyitott Budapesten
Megnyílt a japán tulajdonosi háttérrel rendelkező, % Arabica prémium kávézólánc…
Tovább olvasom >További cikkeink
Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >Nébih: 2025-től az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani
A 2025. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó-…
Tovább olvasom >A fenntartható táplálkozásról szólnak a Mezőgazdasági Múzeum farsangi programjai
A fenntartható életmódot, táplálkozást igyekszik bemutatni a gyerekeknek a Mezőgazdasági…
Tovább olvasom >