Sejtalapú kávét termesztenek finn tudósok
A finn VTT Műszaki Kutatóközpont nemrég megjelent cikkében részletes információkat közölt a laboratóriumban termesztett kávé előállításáról.
A Journal of Agriculture and Food Chemistry című folyóiratban megjelent tudományos cikk két évvel azután jelent meg, hogy a tudósok 2021-ben először főztek laboratóriumban sejtből termesztett kávét.
A cikk pontosan leírja a tudósok által a kávé előállítása során követett folyamatot kezdve a kávénövénnyel, a pörkölés során az aromát megváltoztató sejtkultúrák létrehozásával, a koffeintartalommal, az ízelemzéssel és a kóstolótestület által végzett érzékszervi profilalkotással.
A tanulmány mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a laboratóriumban termesztett kávé útja az élelmiszerboltok polcaira és a fogyasztókhoz egy folyamat.
Dr. Heiko Rischer, a VTT vezető tudósa és a növényi biotechnológiáért felelős vezetője kifejtette:
– Az egy dolog, hogy kávét termesztünk sejtekből bioreaktorban, egészen más kérdés, hogy ebből kereskedelmi szempontból életképes termék legyen. A különböző kultúrákból és fajtákból származó alapanyag, a talaj, a tengerszint feletti magasság, az éghajlat, sőt az adott kávébab termesztésének éve, valamint a pörkölési, erjesztési és főzési folyamatok mind befolyásolják a végterméket.
– Míg a laboratóriumban termesztett kávé szigorú ellenőrzés alatt áll, a pörkölés különböző megközelítései például jelentős hatással vannak a kávé aromájára, ami a fogyasztó számára kulcsfontosságú szempont – mondta a szakember
A dokumentum azt javasolja, hogy a kávéértéklánc szereplőinek – a termesztőknek, pörkölőknek, keverőknek, fermentálóknak és kávémárkáknak – érdemes együttműködve egy folyamatot kidolgozniuk e fenntartható kávéváltozat előállítására és forgalmazására.
Kapcsolódó cikkeink
Miért fizetünk többet a reggeli koffeindózisért?
Azt gondolom, kevesen tudunk sikeresen elkezdeni egy átlagos napot egy…
Tovább olvasom >Európába is megérkezett a Nescafé Espresso koncentrátum
Európában is bevezette a Nescafé Espresso Concentrated termékcsaládot a Nestlé,…
Tovább olvasom >A brazil kávéra kivetett vámok ellenére is terjeszkedni tervez Amerikában a Lavazza
Az olasz Lavazza továbbra is terjeszkedni kíván az amerikai piacon,…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >