Sejtalapú kávét termesztenek finn tudósok
A finn VTT Műszaki Kutatóközpont nemrég megjelent cikkében részletes információkat közölt a laboratóriumban termesztett kávé előállításáról.
A Journal of Agriculture and Food Chemistry című folyóiratban megjelent tudományos cikk két évvel azután jelent meg, hogy a tudósok 2021-ben először főztek laboratóriumban sejtből termesztett kávét.
A cikk pontosan leírja a tudósok által a kávé előállítása során követett folyamatot kezdve a kávénövénnyel, a pörkölés során az aromát megváltoztató sejtkultúrák létrehozásával, a koffeintartalommal, az ízelemzéssel és a kóstolótestület által végzett érzékszervi profilalkotással.
A tanulmány mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a laboratóriumban termesztett kávé útja az élelmiszerboltok polcaira és a fogyasztókhoz egy folyamat.
Dr. Heiko Rischer, a VTT vezető tudósa és a növényi biotechnológiáért felelős vezetője kifejtette:
– Az egy dolog, hogy kávét termesztünk sejtekből bioreaktorban, egészen más kérdés, hogy ebből kereskedelmi szempontból életképes termék legyen. A különböző kultúrákból és fajtákból származó alapanyag, a talaj, a tengerszint feletti magasság, az éghajlat, sőt az adott kávébab termesztésének éve, valamint a pörkölési, erjesztési és főzési folyamatok mind befolyásolják a végterméket.
– Míg a laboratóriumban termesztett kávé szigorú ellenőrzés alatt áll, a pörkölés különböző megközelítései például jelentős hatással vannak a kávé aromájára, ami a fogyasztó számára kulcsfontosságú szempont – mondta a szakember
A dokumentum azt javasolja, hogy a kávéértéklánc szereplőinek – a termesztőknek, pörkölőknek, keverőknek, fermentálóknak és kávémárkáknak – érdemes együttműködve egy folyamatot kidolgozniuk e fenntartható kávéváltozat előállítására és forgalmazására.
Kapcsolódó cikkeink
Mennyi kávét iszik a Z-generáció?
A német kávépiac jelentős átalakuláson megy keresztül, főként a fiatalabb…
Tovább olvasom >Rekordközeli globális kávétermés várható a 2025/2026-os szezonban
A világ kávépiaca új csúcs felé közelít: az amerikai mezőgazdasági…
Tovább olvasom >Robbanás előtt a kávé és a tea ára
A reggeli kávé vagy a délutáni tea nem csupán ízlés…
Tovább olvasom >További cikkeink
Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >A Mondeléz átadta legnagyobb közép-kelet-európai napelemparkját Székesfehérváron
A Mondeléz International csütörtökön hivatalosan is átadta új napelemparkját székesfehérvári…
Tovább olvasom >