Sejtalapú kávét termesztenek finn tudósok
A finn VTT Műszaki Kutatóközpont nemrég megjelent cikkében részletes információkat közölt a laboratóriumban termesztett kávé előállításáról.
A Journal of Agriculture and Food Chemistry című folyóiratban megjelent tudományos cikk két évvel azután jelent meg, hogy a tudósok 2021-ben először főztek laboratóriumban sejtből termesztett kávét.
A cikk pontosan leírja a tudósok által a kávé előállítása során követett folyamatot kezdve a kávénövénnyel, a pörkölés során az aromát megváltoztató sejtkultúrák létrehozásával, a koffeintartalommal, az ízelemzéssel és a kóstolótestület által végzett érzékszervi profilalkotással.
A tanulmány mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a laboratóriumban termesztett kávé útja az élelmiszerboltok polcaira és a fogyasztókhoz egy folyamat.
Dr. Heiko Rischer, a VTT vezető tudósa és a növényi biotechnológiáért felelős vezetője kifejtette:
– Az egy dolog, hogy kávét termesztünk sejtekből bioreaktorban, egészen más kérdés, hogy ebből kereskedelmi szempontból életképes termék legyen. A különböző kultúrákból és fajtákból származó alapanyag, a talaj, a tengerszint feletti magasság, az éghajlat, sőt az adott kávébab termesztésének éve, valamint a pörkölési, erjesztési és főzési folyamatok mind befolyásolják a végterméket.
– Míg a laboratóriumban termesztett kávé szigorú ellenőrzés alatt áll, a pörkölés különböző megközelítései például jelentős hatással vannak a kávé aromájára, ami a fogyasztó számára kulcsfontosságú szempont – mondta a szakember
A dokumentum azt javasolja, hogy a kávéértéklánc szereplőinek – a termesztőknek, pörkölőknek, keverőknek, fermentálóknak és kávémárkáknak – érdemes együttműködve egy folyamatot kidolgozniuk e fenntartható kávéváltozat előállítására és forgalmazására.
Kapcsolódó cikkeink
Dinamikus növekedés és kihívások a globális kávépiacon
A globális kávépiac jelentős bővülés előtt áll, mivel a kereslet…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Start-uppal együttműködve kínál fenntarthatóbb kávét a német Kaufland
A Cotierra nevű startuppal együttműködésben törekszik a Kaufland arra, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >