A mélypontról a csúcsra repülhet a kávé ára
Az elmúlt időszakban tízéves mélypontra zuhant a kávé világpiaci ára, ám az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint ez a trend hamarosan megfordulhat – olvasható az origo-n. Egyrészt a világ egyik legnagyobb termelőjének számító Brazíliában az idei termés jócskán elmaradhat a tavalyitól. Másrészt a klimatikus változások következtében a jelenlegi termőterületek jelentős mértékben csökkenhetnek, ami szintén a terméseredmények romlását, a kereslet-kínálat egyensúlyának megbomlását, s ezen keresztül a kávé árának emelkedését vonhatja maga után.
A Reuters elemzői konszenzusa szerint az idei év végére 20 százalékkal emelkedhet az arabica kávé árfolyama, és elérheti az 1,25 dollárt.
A várható áremelkedés elsődleges oka, hogy a legnagyobb kávétermelő ország, Brazília idei termelése várhatóan 15 százalékkal elmarad majd a tavalyitól. Elemzői várakozások szerint ennek hatására 2019-ben körülbelül 1 millió zsákkal haladhatja meg a kereslet a kínálatot.
A globális kereslet növekedésének irányába hat a kínai kávéfogyasztás rohamos növekedése. Míg az egy főre jutó kávéfogyasztás még mindig jelentősen alulmúlja a nyugati országokét, az elmúlt tíz évben évente átlagosan 16 százalékkal nőtt, miközben a világ átlagos fogyasztása mindössze 2 százalékkal emelkedett.
Az egyik jelentős felvevő, a Starbucks megháromszorozta kávézóinak számát az elmúlt 5 évben, 1017-ról 3300-ra. A Costa Coffee-nak jelenleg 449 üzlete van, amit a következő 5 évben 1200-ra kíván növelni.
Mindemellett Kína is jó úton halad, hogy felzárkózzon a világ legtöbb kávét fogyasztó országai közé.
Hasonló dinamikával növekedett a kávéfogyasztás Japánban is 1963 és 1973 között, mint az elmúlt időszakban Kínában, és a felfutás folytatódott egészen a 2000-es évek elejéig. Ma Japán a világ ötödik legnagyobb kávéimportőr országa.
Hosszú távon az éghajlatváltozás emelheti a kávé árát a World Coffee Research elemzése szerint, amennyiben a keresleti oldal a jelenlegi ütemben bővül, 2050-re a kávétermelőknek meg kellene duplázniuk a termelés volumenét.
Ugyanakkor a globális éghajlatváltozás miatt a termelési volumen csökkenése várható hosszú távon, amennyiben nem sikerül visszafogni annak hatásait, a jelenlegi kávétermelő területek mintegy 15-20 százaléka termelésre alkalmatlanná válhat a következő évtizedekben.
A probléma megoldása az ellenállóbb kávéfajták kifejlesztése lehet, de a mezőgazdasági kutatások jelenlegi fázisában nem számíthatunk arra, hogy néhány éven belül átütő sikereket lehet elérni, ráadásul ezen kutatások és fejlesztések igen drágák is.
A tervek szerint 2025-re sikerül olyan új fajtákat kifejleszteni, amelyek összességében 20-40 százalékos terméshozam-növekedést jelenthetnek, de ennek hatása csak hosszú távon jelentkezik majd. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát
Ökrös Oszkár helyettes államtitkár az Agrárminisztériumban fogadta Feng Fauit kínai…
Tovább olvasom >1 milliárd eurót ruház be idén a Coca-Cola Brazíliában
2025-ben 7 milliárd brazil reált (kb. 1 milliárd eurót) –…
Tovább olvasom >Miért fizetünk többet a reggeli koffeindózisért?
Azt gondolom, kevesen tudunk sikeresen elkezdeni egy átlagos napot egy…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH Elemzési Centrum: Tágul az olló a bérek és a kiskereskedelmi forgalom emelkedése között
Tavaly a fizetések 39%-át költöttük el a kiskereskedelemben, ami a…
Tovább olvasom >Kedvencek újraalkotva – laktóz nélkül
Az elmúlt években robbanásszerű növekedésnek indult a laktózmentes termékek piaca,…
Tovább olvasom >Újrahasználható kenyeres zsákokat vezetett be az Albert Heijn
Hatszáz hollandiai üzletében vezette be újrahasználható kenyeres zsákját az Albert…
Tovább olvasom >