A mélypontról a csúcsra repülhet a kávé ára
Az elmúlt időszakban tízéves mélypontra zuhant a kávé világpiaci ára, ám az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint ez a trend hamarosan megfordulhat – olvasható az origo-n. Egyrészt a világ egyik legnagyobb termelőjének számító Brazíliában az idei termés jócskán elmaradhat a tavalyitól. Másrészt a klimatikus változások következtében a jelenlegi termőterületek jelentős mértékben csökkenhetnek, ami szintén a terméseredmények romlását, a kereslet-kínálat egyensúlyának megbomlását, s ezen keresztül a kávé árának emelkedését vonhatja maga után.
A Reuters elemzői konszenzusa szerint az idei év végére 20 százalékkal emelkedhet az arabica kávé árfolyama, és elérheti az 1,25 dollárt.
A várható áremelkedés elsődleges oka, hogy a legnagyobb kávétermelő ország, Brazília idei termelése várhatóan 15 százalékkal elmarad majd a tavalyitól. Elemzői várakozások szerint ennek hatására 2019-ben körülbelül 1 millió zsákkal haladhatja meg a kereslet a kínálatot.
A globális kereslet növekedésének irányába hat a kínai kávéfogyasztás rohamos növekedése. Míg az egy főre jutó kávéfogyasztás még mindig jelentősen alulmúlja a nyugati országokét, az elmúlt tíz évben évente átlagosan 16 százalékkal nőtt, miközben a világ átlagos fogyasztása mindössze 2 százalékkal emelkedett.
Az egyik jelentős felvevő, a Starbucks megháromszorozta kávézóinak számát az elmúlt 5 évben, 1017-ról 3300-ra. A Costa Coffee-nak jelenleg 449 üzlete van, amit a következő 5 évben 1200-ra kíván növelni.
Mindemellett Kína is jó úton halad, hogy felzárkózzon a világ legtöbb kávét fogyasztó országai közé.
Hasonló dinamikával növekedett a kávéfogyasztás Japánban is 1963 és 1973 között, mint az elmúlt időszakban Kínában, és a felfutás folytatódott egészen a 2000-es évek elejéig. Ma Japán a világ ötödik legnagyobb kávéimportőr országa.
Hosszú távon az éghajlatváltozás emelheti a kávé árát a World Coffee Research elemzése szerint, amennyiben a keresleti oldal a jelenlegi ütemben bővül, 2050-re a kávétermelőknek meg kellene duplázniuk a termelés volumenét.
Ugyanakkor a globális éghajlatváltozás miatt a termelési volumen csökkenése várható hosszú távon, amennyiben nem sikerül visszafogni annak hatásait, a jelenlegi kávétermelő területek mintegy 15-20 százaléka termelésre alkalmatlanná válhat a következő évtizedekben.
A probléma megoldása az ellenállóbb kávéfajták kifejlesztése lehet, de a mezőgazdasági kutatások jelenlegi fázisában nem számíthatunk arra, hogy néhány éven belül átütő sikereket lehet elérni, ráadásul ezen kutatások és fejlesztések igen drágák is.
A tervek szerint 2025-re sikerül olyan új fajtákat kifejleszteni, amelyek összességében 20-40 százalékos terméshozam-növekedést jelenthetnek, de ennek hatása csak hosszú távon jelentkezik majd. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Egymilliárd dolláros iparággá válhat a közösségi kereskedelem 2028-ra
Egy új tanulmány szerint a közösségi kereskedelmi (social commerce) piac…
Tovább olvasom >Start-uppal együttműködve kínál fenntarthatóbb kávét a német Kaufland
A Cotierra nevű startuppal együttműködésben törekszik a Kaufland arra, hogy…
Tovább olvasom >A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >Czomba Sándor: jövőre kilenc százalékkal nő a minimálbér
Jövőre kilenc, két év múlva tizenhárom, három év múlva pedig…
Tovább olvasom >