A glükózra szüksége van a szervezetünknek
A Tufts Egyetem pszichológiai osztályának kutatásai szerint a szénhidrát-diéták rossz hatással vannak a memóriára és az agy kognitív képességeire – a mindennapipszhichologia.hu szerint a csökkentett szénhidrát-bevitellel ugyanis csökkentjük agyunk energiaszintjét.
A kutatás során 22 és 55 év közötti nőket kértek arra, hogy kövessenek egy tetszőlegesen kiválasztott diétás étrendet. A 19 résztvevőből kilencen az alacsony szénhidráttartalmú, tízen pedig a hagyományos alacsony kalória-bevitelre alapuló diétát választották. A kutatók folyamatosan figyelemmel kísérték kognitív képességeiket (figyelem, rövid és hosszú távú memória, szövegértés, térbeli és vizuális memória). A kutatást vezető Holly A. Taylor pszichológusprofesszor szerint a kísérlet kiválóan megmutatja, milyen nagy befolyással bírnak az elfogyasztott élelmiszerek a kognitív viselkedésre, a manapság igen népszerű alacsony szénhidráttartalmú és szénhidrát nélküli étrendek pedig mennyire káros hatással vannak az ember észlelési és gondolkodási képességeire. A vizsgálat eredményei ugyanis azt mutatták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők kognitív képességei már egy hét alatt is jelentősen romlottak a hagyományos diétát követőkhöz képest: memóriájuk hanyatlott, reakcióidejük nőtt, és komoly figyelemzavarokkal küzdöttek. Az agynak a megfelelő működés fenntartásához szüksége van a glükózra, a szénhidrát megvonásával pedig éppen ezt az energiát vonjuk meg magunktól. Testünk ugyanis nem képes tárolni a glükózt, így szervezetünk a szénhidrátok lebontásával jut hozzá. A glükóz a véráramon keresztül jut el az agyba, ahol az idegsejtek azonnal energiává alakítják a szükséges mennyiséget.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >