Karácsonyi hangulat már az előkészületek során is: Zewa tippek
Akkor ünnep igazán az ünnep, ha ragyog – azaz, ha tiszta, szép és otthonos a lakás, meg persze ha nem kell emiatt annyira kifáradnunk, hogy már ünnepelni se legyen kedvünk. A Zewa karácsonyi tippjei abban segítenek, hogy egyszerű és praktikus megoldásokkal már a készülődés is ünnepi hangulatban telhessen.
Tehermegosztás
Mindenkinek könnyebb, ha a feladatokat sokfelé osztjátok, és mindenki jobban érzi magát a fa alatt, ha arra gondol, hogy az előkészületekből ő is kivette a részét. „Jobb adni, mint kapni” – ez a lakás ünneplőbe öltöztetésének időszakára is igaz.
Oszd be az erődet!
Nem kell mindent egyszerre megcsinálni. Készíts tervet, állítsd fontossági sorrendbe a feladatokat, és legyen egy B terv arra az esetre is, ha valamire nem jut idő: ne a legfontosabbat hagyd a végére.
Természetes takarítószerek
A fenntarthatóság ott kezdődik, hogy amikor csak lehet, természetes (alap)anyagokat használunk. Az ecet és a szódabikarbóna kiváló vízkő- és zsíroldó – az előbbi fugatisztításhoz is remek –, a citromlével pedig könnyű eltávolítani a konyhapult foltjait. Annak se mindegy, hogy mit lélegez be, aki éppen takarít, meg persze a többieknek sem, és a környezet is meghálálja, ha kevesebb vegyszerrel terheljük.
Hagyd állni!
Ha odaégett, ha rászáradt, ha nem akar lejönni: áztasd be és várj egy kicsit. A szódabikarbónás vagy sós víz csodákra képes – többet ésszel, mint erővel. Ha egy napig ázott, megsúrolod mosogatószivaccsal, és utána sokszor tényleg elég már egy papírtörlős áttörlés is.
Figyelj az illatokra!
Ha visszagondolsz a gyerekkori karácsonyokra, az emlékeidben a színek mellett először valószínűleg az illatok jelennek meg. Tedd feledhetetlenné az idei karácsonyt néhány ügyesen elhelyezett természetes illatosítóval: narancshéjba szúrt szegfűszeggel, almaszeletekkel, vaníliarúddal, lucfenyőággal – látványnak sem utolsóak, és a légkört is ünnepivé varázsolják.
Eddig azért nem használtál papírtörlőt, mert nem akartad csak egyszer használható termékkel növelni a szemét mennyiségét? Akkor jó hírünk van: ez már a múlt, felejtsd el!
A Zewa új Wisch&Weg papírtörlője akár háromszor is felhasználható, nedvesíthető és kicsavarható, bírja a dörzsölést, nem szöszölődik/morzsálódik, illetve komposztálható: természetes anyagokká bomlik le, tehát tényleg mehet a komposztba (amennyiben nem érintkezett nem komposztálható anyaggal, például vegyszerrel vagy olajjal).
Mindehhez a TAD forrólevegős gyártási eljárás páratlan nedvszívó képességet is biztosít, amiről most te is meggyőződhetsz.
Adventi csillagok recept & konyhai takarítási tippek
Sütés, főzés, takarítás – a karácsony erről is szól. Abban, hogy ne teher, hanem igazi ünnep legyen, idén a Zewa tippjei is segítenek. Oldd meg egyszerűbben, legyen még finomabb, töröld le egyetlen mozdulattal és használd újra. Tedd könnyebbé a készülődést, alkoss gyönyörű finomságokat és élvezd az ünnep meghitt hangulatát!
Hozzávalók (kb. 40 csillaghoz)
A tésztához:
- 1/2 bio narancs
- 325 g búzaliszt
- 125 g porcukor
- 3 evőkanál őrölt mandula
- 1 csomag Bourbon vaníliáscukor (8 g)
- 250 g vaj
- 1 tojás (M-es méret)
A díszítéshez:
- 100 g színes csokoládédrazsé
- 20 g porcukor
- 40 db szem alakú cukor (a csillagok szemeit fogják adni)
- piros ételfesték
Elkészítés:
- A narancsot forró vízben megmossuk, a héját lereszeljük és a levét kifacsarjuk.
- A lisztet, a porcukrot, a mandulát, a vaníliáscukrot és a narancs reszelt héját összekeverjük, a vajjal és a tojással sima tésztává gyúrjuk, majd sütőpapírba csomagolva kb. 1 órára a fagyasztóba tesszük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeveréses fokozaton).
- A tésztát belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, csillag alakú formával kb. 40 kekszet szúrunk ki, majd kettő, sütőpapírral bélelt tepsiben elosztjuk őket.
- A csokoládédrazsét a csillagok közepére tesszük, és a csillag egy vagy két szárát ráhajtjuk. A kekszeket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük, és süteményrácson hagyjuk kihűlni.
- A porcukrot egy kevés narancslével simára keverjük, és a cukorból készült szemeket ezzel rögzítjük. A maradék cukormázat megszínezzük a piros ételfestékkel, és a csillagokra szájat és piros arcot festünk.
Tipp:
Díszítsétek adventi csillagjaitokat tarka cukorgyöngyökkel, cukormázból készült szemüveggel és sapkával.
Elkészítési idő: 40 perc (ebből kb. 10 perc a sütési idő) plusz 1 óra a tészta hűtése; Nehézségi fok: közepes; Adagonként 111 kcal, fehérje: 2 g, zsír: 6 g, szénhidrát: 13 g
Így tisztítsd meg a tűzhelyet vagy a főzőlapot, ha több rétegben ráégett az étel:
A kerámia és az indukciós főzőlap tisztítása:
- Győződj meg arról, hogy a főzőlap teljesen lehűlt, majd a rárakódott morzsákat, zsírt és egyéb ételmaradványokat távolítsd el egy háztartási papírtörlővel.
- A főzőlapra fújj vagy nyomj egy adag tisztítószert (amely nem karcol), és hagyd állni a főzőlapokon néhány percig! Kövesd a felhasználói utasítást, s mindig végezz egy kis felületen próbatisztítást, ha az adott terméket először használod!
- Egy nedves papírtörlővel töröld le a tisztítószert, egyúttal távolítsd el az ételmaradványokat.
- A ráégett foltokat (ami gyakori jelenség) műanyag kaparókanállal szedheted le. Ha előkeresed a főzőlapra vonatkozó használati kézikönyvet a fiók mélyéről, hasznos tippeket találhatsz a kerámia és indukciós főzőlapok tisztításához megfelelő eszközökről.
- Egy konyhai papírtörlő segítségével töröld szárazra a tűzhely felszínét!
A gáztűzhely tisztítása:
- A főzőrácsot, a gázrózsát és (ha van) a lángelosztót távolítsd el, és áztasd szappanos vízbe – ez a tisztítás legegyszerűbb módja!!
- Használj nedvszívó háztartási papírtörlőt a gáztűzhelyre ragadt ételdarabok eltávolítására és a zsírfoltok feláztatására!
- Fújj vagy nyomj egy adag tűzhelytisztító szert (pl. speciális inox gáztűzhely tisztító készítményt) a lapokra, és várd meg, amíg kifejti hatását, ahogy azt az indukciós és az üvegkerámia főzőlap tisztításáról szóló résznél is írtuk!
- Használj puha rongyot a tisztítószer letörlésére, eltávolítva így a makacs foltokat, a nehezen megközelíthető sarkokban pedig a különféle szennyeződések eltávolításához használj szükséges mennyiségű háztartási papírtörlőt!
- A valóban makacs szennyeződéseket finomabb súrolókefével távolíthatod el!
- A gáztűzhely korábban leszedett tartozékairól is sikáld le az ételmaradványokat, s egy száraz papírtörlővel még egyszer alaposan töröld át őket!
Elektromos főzőlap takarítása:
- Először is nézd meg, hogy a főzőlapok nem melegek-e, majd távolítsd el őket, ha ez lehetséges! Hagyd állni a főzőlapokat szappanos vízzel teli mosogatóban, és az áztatást követően megkérheted a gyerekeket, hogy segítsenek letisztogatni őket!
- A lapokra tapadt ételmaradékokat, morzsákat és zsírdarabkákat háztartási papírtörlővel távolítsd el!
- Bőségesen fújd konyhai tisztítószert a főzőlapokra, és hagyd, hogy feloldja a leragadt, odaégett ételfoltokat! Kövesd pontosan ez esetben is a felhasználói utasítást!
- Ezután dörzsszivaccsal súrold le a lapokra ráégett ételmaradványokat. Ha betartod a tisztítószer hatóidejét, a súrolás könnyen (és sokkal eredményesebben) megy majd. Nesze neked, egyhónapos ketchupfolt!
- Puha, nedves ronggyal töröld át a lapokat és a tűzhely többi részét is.
- Végül konyhai papírtörlővel töröld szárazra a tűzhelyet, majd helyezd vissza a főzőlapokat!
Ha a természetes megoldások híve vagy, akkor számodra is szolgálhatunk néhány hasznos tűzhelytisztítási tippel!
- Tiszta víz: Bár különösnek hangozhat, de sok esetben a sima víz is elegendő lehet a ráégett foltok fellazítására! Kerámia vagy indukciós főzőlap tisztításához tegyél egy kevés vizet a ráégett foltokra, alacsony fokozatra melegítsd fel a lapot, majd töröld le az így feloldódott szennyeződéseket!
- Ecet: Önts egy kevés hígítatlan ecetet a főzőlapra, és hagyd hatni egy rövid ideig. Ezután benedvesített mikroszálas törlőkendővel vagy puha ronggyal távolítsd el a feloldódott szennyeződéseket, majd töröld tisztára a főzőlapokat!
- Szódabikarbóna: Keverj össze szükséges mennyiségű szódabikarbónát egy kevés vízzel, hogy krémes pasztát kapj, majd vidd fel a ráégett foltokra, és hagyd hatni egy rövid ideig! A fokozott hatás érdekében kombinálhatod ecettel is! Ezután benedvesített mikroszálas törlőkendővel vagy puha ronggyal távolítsd el a feloldódott szennyeződéseket, majd töröld szárazra a főzőlapokat!
- Citrom: A citrom tisztítószerként csodákra képes, és a főzőlapokat is ragyogóvá varázsolhatod a citrom levével! Kerámia vagy indukciós főzőlap tisztításához tegyél egy kevés citromos vizet a ráégett foltokra, alacsony fokozatra melegítsd fel a lapot, majd töröld le az így feloldódott szennyeződéseket!
Kapcsolódó cikkeink
Bank360: Költekezés helyett inkább spórolt a lakosság karácsony előtt
Az ünnepek előtt még szépen híztak a lakossági bankszámlák és…
Tovább olvasom >Közel százezer forintot költöttünk élelmiszerre az ünnepi időszakban
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mélyben a VOSZ Barométer, de a kilátások biztatók
Rekord alacsony szintre csökkent a két éve elindított VOSZ Barométer…
Tovább olvasom >A csokoládépiac nehézségei: drágulás, fenntarthatósági kihívások és új trendek
A csokoládé hosszú ideje az egyik legkedveltebb édesség, azonban a…
Tovább olvasom >Új korszak a hulladékgazdálkodásban: szigorú szabályok jönnek az EPR és DRS rendszerekben
2025 áprilisától a hulladékgazdálkodás terén új korszak kezdődik Magyarországon. Az…
Tovább olvasom >