Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival
A Nébih Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!
A saját készítésű gasztroajándékok biztonságának egyik alapfeltétele a friss, jó minőségű hozzávalók használata. Bizonyos magasabb kockázatú alapanyagok (például tejtermékek, tojás, friss zöldség és gyümölcs) nagyobb odafigyelést igényelnek, ezek használatát igyekezzünk elkerülni, ha hosszabb ideig eltartható ajándékot szeretnénk. A tiszta környezet és eszközök mellett a felhasznált csomagolás megfelelő higiéniai állapota is fontos. A felhasznált befőttesüvegeket, üveg tárolókat alaposan tisztítsuk meg, lehetőség szerint forralással fertőtlenítsük. Házi gasztroajándékok esetében a címkézés ne csak esztétikus, de informatív is legyen: írjuk rá az ajándékra a készítés dátumát, a fogyaszthatósági időt, az allergéneket és a tárolásra vonatkozó információkat. A közlemény teljes terjedelmében elérhető: https://portal.nebih.gov.hu/-/karacsonyi-gasztroajandekok-biztonsagosan-a-nebih-tanacsaival
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Újabb célzott támogatáshoz jutnak a szarvasmarhatartók
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A HORECA szektor az Alimentaria+Hostelco 2026-tal közösen formálja a vendéglátás jövőjét
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Hitelmoratóriummal segíti a kormány a gazdákat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
