Kapszulakamrával az élelmiszerpazarlás ellen – A Nébih Maradék nélkül program tanácsai

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 11. 11. 10:53
🎧 Hallgasd a cikket:

A háztartások élelmiszerpazarlásának csökkentésében fontos szerepet játszik az otthoni élelmiszerkészletek tudatos kezelése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióján keresztül nyújt gyakorlati útmutatót ahhoz, hogyan érdemes kialakítani az élelmiszer alapkészletet a háztartásokban.

A kapszulakamra lényege, hogy a háztartás étkezési szokásaihoz igazodva, olyan alapélelmiszerekből álló készlet jöjjön létre, amely sokoldalúan felhasználható, egymással jól kombinálható és hosszabb ideig eltartható elemekből áll. Az így kialakított alapkészlet mindennapi segítséget nyújthat a menütervezésben, ezzel is csökkentve az impulzív vásárlások okozta felesleges kiadásokat. A kapszulakamra alapját olyan tartós élelmiszerek képezik, mint az étolaj, a fűszerek, a tésztafélék, a rizs, a konzervek és a különböző szószok, melyek kiegészíthetőek fagyasztott húsokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel is.

A tudatos kamrakialakítás egy egyszerű, de hosszú távon is könnyen alkalmazható eszköz az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez, amelynek illeszkednie kell az adott háztartás vásárlási és étkezési szokásaihoz. A teljes közlemény itt olvasható.

 

Kapcsolódó cikkeink