Kánikulagyümölcs: Sláger az őszibarack a nagy melegben
Ha kánikula, akkor őszibarack. A frissítő, szomjoltó gyümölcsből a sárga húsú a sláger, illetve minél magasabb a hőmérséklet, annál több fogy a kopasz ősziből és a nektarinból – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A meleg időjárás kifejezetten jó hatással van a minőségre, kiváló zamatú gyümölcsök kerülnek idén a strandokra, piacokra, üzletekbe. Az őszibarack nagy részét Csongrád, Pest és Bács-Kiskun megyében termelik, de jelentős a termelés Fejérben, Somogyban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hevesben is.
Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan „kánikulagyümölcs”, fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, azaz most fogy a legtöbb belőle. Az őszibarackok közül egyaránt kedvelt a sárga vagy a fehér húsú, a molyhos héjú illetve a nem molyhos héjú (kopasz), a nektarinból a sárga vagy fehér húsú. Jelenleg a nem molyhos héjú (kopasz) őszibarack fajták a legkeresettebbek.Az őszibarack ízének és zamatanyagának kialakulása nagyon jelentős mértékben a napsütés mennyiségétől függ, azaz idén igazán finom gyümölcsöket vehetnek a fogyasztók; igaz, a gyümölcsből a tavaszi fagyok miatt várhatóan kevesebb kerül a kereskedelembe.
Az őszibarack és a nektarin professzionális termesztéséhez kifejezetten elmélyült szaktudásra, precizitásra van szükség. Az őszibarack-termelők általában sok fajtával dolgoznak, hogy egy érési sor kialakításával minél hosszabb ideig ki tudják szolgálni a piacot. A termőterületet tekintve még mindig a ’Redhaven’ fajta a legelterjedtebb, az összes őszibarack-termőterület mintegy 15-16 százalékát adja; kifejezetten elterjedt az északkeleti országrészben, mintegy 30 százalékos területi aránnyal. Népszerű a ’Suncrest’ fajta is, 10 százalékos részesedéssel valamint nagy klasszikusként megmaradt a ’Champion’ fajta 6-7 százalékos részesedéssel. Utóbbit főleg az idősebb generáció keresi, akik az őszibarackot e fajtával azonosítják. Jelentősebb területen van még ’Dixired’ és ’Early Redhaven’.A kései érésű fajtákkal szeptember közepéig-végéig ki lehet szolgálni a vevőket.Az őszibarack és a nektarin esetében is a sárga húsúak képviselik a nagyobb arányt a termelésben, míg néhány évtizeddel korábban a fehér húsúak voltak az uralkodók. A nemzetközi trendek szerint azonban a súlypont ismét a fehér húsú fajták irányába tolódik.
Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években jelentősen csökkent. Az ezredfordulón meglévő termőterületnek mára kevesebb mint a fele van meg, jelenleg 3,6 ezer hektár körüli. Az éves termés az időjárási körülményeknek megfelelően ingadozó, 16-45 ezer tonna között mozog. Az őszibarackos kertek nagyobb hányada Csongrád (1440 hektár), Pest (505 hektár) és
Bács-Kiskun (450 hektár) megyékben található. Jelentős termelés folyik még Fejér(200 hektár), Somogy (200 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (200 hektár) és Heves (170 hektár) megye területén.
Kapcsolódó cikkeink
Vegyes eredmények a meggy, kajszi és őszibarack piacán
A meggytermés országos átlaga 22,8 százalékkal kisebb a tavalyinál, 5,4…
Tovább olvasom >Magyarországon is megduplázódott az őszibaracktermés
Az időjárási nehézségek ellenére az idei év kiváló eredményeket hozott…
Tovább olvasom >Az őszibarack és nektarin termésátlaga kétszerese lehet a tavalyinak
Magyarországon az őszibarack és nektarin termése 2023-ban 13,80 ezer tonnára…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >