Kánikula idején óvjuk egészségünket az élelmiszerek helyes tárolásával

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 25. 11:31

A nyári hónapokban a magasabb hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az ételek és alapanyagaik, ezért az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata is jelentősen megemelkedik ebben az időszakban. Az ilyen jellegű betegségek döntő része az ételek helytelen, nem biztonságos módon történő elkészítésére vagy helytelen tárolására vezethetőek vissza.

A magyarországi jogszabályoknak megfelelően a gyártók és előállítók kötelesek termékeiken feltüntetni az ajánlott tárolási hőmérsékletet, amelyet évszaktól függetlenül az év minden napján be kell tartani ételeink biztonságának érdekében. Van azonban néhány olyan alapszabály, amikre a nyári időszakban vagy kánikula idején fokozottan kell ügyelnünk bevásárlásaink és az otthoni tárolás során.

„Kiemelt fontosságú a hűtőlánc betartása, amely azt jelenti, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket nem engedjük kiolvadni, felmelegedni. A hűtés akkor hatásos, ha a tejet és a húsokat 5°C alatt, a zöldség-, és gyümölcsféléket pedig 10-15°C között tudjuk tárolni. A vásárlás során is figyelmet kell fordítani arra, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket csak a vásárlás végén tegyük a kosárba, illetve azok a szállítás során se melegedjenek fel. Erre a célra tökéletesen alkalmas a már szinte minden nagyobb boltban kapható hűtőtasak, vagy a már előre magunkkal vitt hűtőtáska is” – mondta el a Pick Szeged Zrt. minőségügyi vezetője Varró Györgyné Dr.

Amikor hazaértünk, ügyeljünk arra, hogy a termékeket úgy helyezzük el a hűtőszekrényben, hogy azok ne szennyezhessék egymást. A nyers alapanyagokat, például a húsokat és a hőkezelés nélkül fogyasztható élelmiszereket mindig elkülönítetten tároljuk, ügyelve arra, hogy a hús leve ne csepeghessen le és ne szennyezze be a hűtőszekrényt. Figyeljünk arra is, hogy frissen darált húst ne tároljunk hosszú ideig, maximum 1 napon belül dolgozzuk fel, valamint a fagyasztott húsok felengedtetése is mindig fokozatosan, a hűtőszekrényben történjen.

Amikor főzünk vagy sütünk, ügyeljünk arra, hogy a húst csak közvetlenül azt megelőzően vegyük ki a hűtőszekrényből, mielőtt azt felhasználnánk. A nyers húsok mosására, szeletelésére és tárolására használt eszközöket, edényeket pedig semmiképpen se használjuk kész ételekhez. Javasolt továbbá, hogy háztartásunkban külön vágódeszkát és edényt tartsunk a nyers húsok számára.

A nyári meleg idején különösen fontos, hogy az elkészült ételeket mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőszekrénybe. Az elkészített ételek szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolhatók biztonságosan. A megmaradt ételt fogyasztás előtt minden esetben forrósítsunk fel, így a baktériumok elpusztulnak, a megbetegedések elkerülhetőek.

„A Pick Szeged Zrt.-nél a megfelelő minőségű és biztonságos termékek előállítása kiemelt fontosságú, vállalatunk mind a teljes gyártási folyamat, mind a szállítás során a jogszabályi előírások maradéktalan betartására törekszik. Kiszállításkor mind a termékek, mind pedig a kiszállítást végző tehergépkocsik hőmérséklete is folyamatos ellenőrzés alatt áll. Az értékesítést végző kereskedelmi egységekben pedig a gyártó munkatársai ellenőrzik rendszeresen az áruk tárolási körülményeit, hogy a vásárlókhoz csakis kifogástalan minőségű és teljes biztonsággal fogyasztható, prémium termékek kerülhessenek” – Szecsődi Éva, a Pick Szeged Zrt. HACCP szakmai vezetője.

Kapcsolódó cikkeink