Kampány indul a kiváló minőségű hazai dinnye fogyasztásáért
Dinnye promóciós programot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. Ennek keretében július 6-ától hét héten át hét kereskedelmi áruházlánc – ALDI, Auchan, CBA, Lidl, METRO, SPAR, TESCO – üzleteiben és gyermektáborokban tartanak kóstoltatásokat. A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyére.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum idén is folytatja nagy sikerű dinnye fogyasztásösztönző kampányát. A kampányban résztvevő kereskedelmi áruházláncok budapesti és vidéki üzleteiben július 6-tól augusztus 20-ig hét héten át, hetente két napon kóstoltatják és népszerűsítik a hazai dinnyét.
Az öt nagy magyarországi dinnyetermesztő körzet termelőinek beszámolói alapján – az optimális időjárásnak köszönhetően – jól indult a dinnyeszezon; minőség és mennyiség tekintetében kiváló dinnyetermésre lehet számítani. A hazai piac évente 120-150 ezer tonna dinnyét vesz fel, az egy főre jutó fogyasztás évi 12-15 kg, amit az időjárás jelentősen befolyásol. Idén Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termelnek görögdinnyét, az öt nagy „dinnyés” tájkörzet közül a legnagyobb területen Békés megyében, 1910 hektáron, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg 1670, Tolna 512, a Heves-Jászság körzet 420, Baranya 175 hektárral követ. Emellett még 389 hektár szórvány területen folyik dinnyetermelés. Országosan 200 ezer tonna körüli összterméssel számolhatunk ebben az évben. A technológiai fejlődés jól nyomon követhető, a legtöbb termőkörzetben már szinte teljes mértékben oltott dinnyét valamint új fajtatípusokat is (különleges, feketehéjú és sárgahúsú magnélküli) termesztenek, illetve más térségekben szintén terjednek a korszerű termelési módok.
A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar minőségi dinnye mehet exportra. A nyári időszakban Európában meghatározó a magyar dinnyetermelés, ekkor csökken a korábban induló mediterrán termelés, amely idén valamelyest alacsonyabb volumenű. Nyaranta – kiváló ízének és zamatanyagainak is köszönhetően – Európa egyik legjobb minőségű dinnyéjét termelik Magyarországon. A fő cél, hogy a nyugat-európai piacot a mediterrán térségben termelt dinnyével azonos minőségben és választékban tudják a magyar termelők ellátni szeptember közepéig. Sárgadinnyéből lényegesen kisebb volument termelnek hazánkban, 600 hektáron, főként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 ezer tonnát. 2016-hoz képest tizedével nőtt a sárgadinnye termőterülete, a minőségi fejlődés itt is tapasztalható. A hazai piac egyre nagyobb mennyiséget igényel, cél, hogy – az import csökkentésével – nagyobb szerepet kapjon a magyar sárgadinnye is.
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Kulcsfontosságú a digitalizációban rejlő lehetőségek kiaknázása
Fontos, hogy az agráriumban minél többen kihasználják a digitális technológia…
Tovább olvasom >Megjelent a Gyermelyi új reklámfilmje
A Gyermelyi elindította legújabb, átfogó kampányát, amely az együtt töltött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >