Kampány indul a kiváló minőségű hazai dinnye fogyasztásáért
Dinnye promóciós programot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. Ennek keretében július 6-ától hét héten át hét kereskedelmi áruházlánc – ALDI, Auchan, CBA, Lidl, METRO, SPAR, TESCO – üzleteiben és gyermektáborokban tartanak kóstoltatásokat. A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyére.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum idén is folytatja nagy sikerű dinnye fogyasztásösztönző kampányát. A kampányban résztvevő kereskedelmi áruházláncok budapesti és vidéki üzleteiben július 6-tól augusztus 20-ig hét héten át, hetente két napon kóstoltatják és népszerűsítik a hazai dinnyét.
Az öt nagy magyarországi dinnyetermesztő körzet termelőinek beszámolói alapján – az optimális időjárásnak köszönhetően – jól indult a dinnyeszezon; minőség és mennyiség tekintetében kiváló dinnyetermésre lehet számítani. A hazai piac évente 120-150 ezer tonna dinnyét vesz fel, az egy főre jutó fogyasztás évi 12-15 kg, amit az időjárás jelentősen befolyásol. Idén Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termelnek görögdinnyét, az öt nagy „dinnyés” tájkörzet közül a legnagyobb területen Békés megyében, 1910 hektáron, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg 1670, Tolna 512, a Heves-Jászság körzet 420, Baranya 175 hektárral követ. Emellett még 389 hektár szórvány területen folyik dinnyetermelés. Országosan 200 ezer tonna körüli összterméssel számolhatunk ebben az évben. A technológiai fejlődés jól nyomon követhető, a legtöbb termőkörzetben már szinte teljes mértékben oltott dinnyét valamint új fajtatípusokat is (különleges, feketehéjú és sárgahúsú magnélküli) termesztenek, illetve más térségekben szintén terjednek a korszerű termelési módok.
A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar minőségi dinnye mehet exportra. A nyári időszakban Európában meghatározó a magyar dinnyetermelés, ekkor csökken a korábban induló mediterrán termelés, amely idén valamelyest alacsonyabb volumenű. Nyaranta – kiváló ízének és zamatanyagainak is köszönhetően – Európa egyik legjobb minőségű dinnyéjét termelik Magyarországon. A fő cél, hogy a nyugat-európai piacot a mediterrán térségben termelt dinnyével azonos minőségben és választékban tudják a magyar termelők ellátni szeptember közepéig. Sárgadinnyéből lényegesen kisebb volument termelnek hazánkban, 600 hektáron, főként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 ezer tonnát. 2016-hoz képest tizedével nőtt a sárgadinnye termőterülete, a minőségi fejlődés itt is tapasztalható. A hazai piac egyre nagyobb mennyiséget igényel, cél, hogy – az import csökkentésével – nagyobb szerepet kapjon a magyar sárgadinnye is.
Kapcsolódó cikkeink
Együttműködési megállapodást kötött a NAK és a MATE
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar…
Tovább olvasom >A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagdíjkedvezményt nyújt mintegy 300 ezer tagjának
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésének egyhangú döntése értelmében…
Tovább olvasom >A fiatal gazdák számára is elérhetővé teszi ingyenes pályázatírással kapcsolatos szolgáltatását a NAK
Újabb szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A tavasszal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >