Junibor és Gasztroünnep a Szent István téren
Harminchárom fiatal termelő borai kóstolhatók Magyarország csaknem mindegyik borvidékéről az 5. Junibor és Gasztroünnepen péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtti téren.
A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, eredetileg azzal a céllal, hogy negyven év alatti borászokat tömörítsen meghívásos alapon: az új tagok felvételéről a tagok szavaznak minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja – idézi fel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.
A háromnapos rendezvényen a Junibor összes tagjának borai kóstolhatók lesznek. A Juniborászok között vannak sokadik generációs termelők, akik borász családba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermesztésbe és tapossák ki saját pincéjük útját. Ez nem csak egy egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor és Gasztroünnepen különösen tetten érhető: a délutáni fogadóórák vendégei egy perc alatt beleolvadhatnak a borászok szakmázásába, és a kóstolást sem kell túl komolyan venni. Jóllehet, a tételek komolyak: érezhető rajtuk a világlátottság, de a családi tradíció és az elődök tisztelete is – hangsúlyozza a közlemény.
A Junibor és Gasztroünnepen szervezőként vesz részt a Szent István téri – csak a Juniborászok borait kínáló – DiVino Borbár, és számos gasztro kiállító is csatlakozott.
A VinCE Magazin standján péntektől vasárnapig rapid kurzusok nyújtanak új ismereteket azoknak, akik érdeklődnek a borvilág szakmai oldala iránt. A változó tematikájú, harminc perces kurzusokon naponta kétszer vezetik be a vendégeket a borkóstolási alapismeretekbe, egy-egy szőlőfajta vagy bortípus rejtelmeibe Németh-Hehl Szilvia, a CEWI borsuli oktatójának szervezésében.
A rendezvény részletes programja a http://juniborunnep.hu honlapon érhető el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Huszadik alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat
Idén 20. alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat, rekordszámú,…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >