Junibor és Gasztroünnep a Szent István téren
Harminchárom fiatal termelő borai kóstolhatók Magyarország csaknem mindegyik borvidékéről az 5. Junibor és Gasztroünnepen péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtti téren.
A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, eredetileg azzal a céllal, hogy negyven év alatti borászokat tömörítsen meghívásos alapon: az új tagok felvételéről a tagok szavaznak minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja – idézi fel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.
A háromnapos rendezvényen a Junibor összes tagjának borai kóstolhatók lesznek. A Juniborászok között vannak sokadik generációs termelők, akik borász családba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermesztésbe és tapossák ki saját pincéjük útját. Ez nem csak egy egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor és Gasztroünnepen különösen tetten érhető: a délutáni fogadóórák vendégei egy perc alatt beleolvadhatnak a borászok szakmázásába, és a kóstolást sem kell túl komolyan venni. Jóllehet, a tételek komolyak: érezhető rajtuk a világlátottság, de a családi tradíció és az elődök tisztelete is – hangsúlyozza a közlemény.
A Junibor és Gasztroünnepen szervezőként vesz részt a Szent István téri – csak a Juniborászok borait kínáló – DiVino Borbár, és számos gasztro kiállító is csatlakozott.
A VinCE Magazin standján péntektől vasárnapig rapid kurzusok nyújtanak új ismereteket azoknak, akik érdeklődnek a borvilág szakmai oldala iránt. A változó tematikájú, harminc perces kurzusokon naponta kétszer vezetik be a vendégeket a borkóstolási alapismeretekbe, egy-egy szőlőfajta vagy bortípus rejtelmeibe Németh-Hehl Szilvia, a CEWI borsuli oktatójának szervezésében.
A rendezvény részletes programja a http://juniborunnep.hu honlapon érhető el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nyitott portákkal várják a fogyasztókat a kistermelő
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >További cikkeink
Már több mint 930 szakembert ajánlottak a Signature 40 2025-ös kiírására
Minden eddiginél aktívabb ajánlási időszakot jelentett a Signature Platform: eddig…
Tovább olvasom >Véget ért a II. Ifjúsági PET Kupa
2025. július 20. és 25. között második alkalommal szervezte meg…
Tovább olvasom >A nagyszámú érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítja nevezési határidejét a Green Pledge!
Meghosszabbított nevezési határidővel, egészen augusztus 11-e, hétfőig várja a pályázatokat…
Tovább olvasom >