Junibor és Gasztroünnep a Szent István téren
Harminchárom fiatal termelő borai kóstolhatók Magyarország csaknem mindegyik borvidékéről az 5. Junibor és Gasztroünnepen péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtti téren.
A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, eredetileg azzal a céllal, hogy negyven év alatti borászokat tömörítsen meghívásos alapon: az új tagok felvételéről a tagok szavaznak minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja – idézi fel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.
A háromnapos rendezvényen a Junibor összes tagjának borai kóstolhatók lesznek. A Juniborászok között vannak sokadik generációs termelők, akik borász családba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermesztésbe és tapossák ki saját pincéjük útját. Ez nem csak egy egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor és Gasztroünnepen különösen tetten érhető: a délutáni fogadóórák vendégei egy perc alatt beleolvadhatnak a borászok szakmázásába, és a kóstolást sem kell túl komolyan venni. Jóllehet, a tételek komolyak: érezhető rajtuk a világlátottság, de a családi tradíció és az elődök tisztelete is – hangsúlyozza a közlemény.
A Junibor és Gasztroünnepen szervezőként vesz részt a Szent István téri – csak a Juniborászok borait kínáló – DiVino Borbár, és számos gasztro kiállító is csatlakozott.
A VinCE Magazin standján péntektől vasárnapig rapid kurzusok nyújtanak új ismereteket azoknak, akik érdeklődnek a borvilág szakmai oldala iránt. A változó tematikájú, harminc perces kurzusokon naponta kétszer vezetik be a vendégeket a borkóstolási alapismeretekbe, egy-egy szőlőfajta vagy bortípus rejtelmeibe Németh-Hehl Szilvia, a CEWI borsuli oktatójának szervezésében.
A rendezvény részletes programja a http://juniborunnep.hu honlapon érhető el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A séf legyen egyéniség!
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja a csendes, szerény, ám annál…
Tovább olvasom >Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben
Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben a…
Tovább olvasom >Minden kultúrában hódít az olvadt sajt
A svájci fondue-t, a grúz hacsapurit és az amerikai mac…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyárindító bor és pezsgő ünnep a Szabadság téren
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep…
Tovább olvasom >Megnyitott a dubaji Gulfood, 24 kiállító az AMC standján
A világ vezető élelmiszeripari szakkiállításai közül az egyik a dubaji…
Tovább olvasom >Kihirdették a 10. jubileumi K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit
Tizedszer hirdették ki a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit.…
Tovább olvasom >