Júliusban 5,42 százalékra gyorsult az éves infláció Romániában, az élelmiszerek 1,71 százalékkal drágultak
Júliusban 5,42 százalékra nőtt az éves infláció Romániában az előző havi 4,94 százalékról – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Márciustól négy hónapon át folyamatosan lassult az infláció Romániában. Februárban 7,2 százalék volt az éves ráta.
Az infláció gyorsulása nem érte váratlanul a szakembereket. „Arra számítok, hogy a júliusi infláció ismét 5 százalék fölött lesz” – jelentette ki a múlt héten Mugur Isarescu, a román jegybank (BNR) elnöke.
Júliusban az élelmiszerek 1,71 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű termékek 6,92, a szolgáltatások pedig 8,52 százalékkal.
A legnagyobb mértékben a postai szolgáltatások (26,59 százalék), a gyógyszerek (24,02 százalék) és a mosószerek (20,65 százalék) ára emelkedett 2023 júliusához képest. Az élelmiszerek közül leginkább a gyümölcskonzervek drágultak, 9,72 százalékkal.
A legnagyobb árcsökkenés a búzaliszt (30,5 százalék), a kukoricaliszt (26 százalék) és az étolaj (26 százalék) esetében következett be.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >KSH: októberben 3,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest
2024. októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >