Júliusban 17 havi mélypontra csökkent a marokkói infláció, továbbra is az élelmiszeripar tüzeli
Marokkóban 17 havi mélypontra lassult a fogyasztói áremelkedés júliusban.
A marokkói Tervezési Főbizottság (Haut Commissariat au Plan – HCP) kedden azt közölte, hogy Marokkóban éves szinten tavaly február óta a legalacsonyabb szintre, 4,9 százalékra lassult az infláció júliusban a júniusi 5,5 százalékról.
Az éves infláció mérséklődése elsősorban annak tudható be, hogy az élelmiszerinfláció közel egyéves mélypontot ért el, júliusban az élelmiszerárak éves szinten 12,1 százalékkal emelkedtek a júniusi 13,1 százalékot követően. Egyebek mellett a közlekedés, az éttermek és szállodák árai, valamint a lakberendezési cikkek és háztartási berendezések árai is lassuló ütemben nőttek.
Marokkóban az éves infláció februárban 10,1 százalékon állt, azóta fokozatos lassulást mutat.
Júliusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek júniussal összevetve, amikor 0,9 százalék havi csökkenést jegyeztek fel.
A volatilis élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves szinten 5,4 százalék lett júliusban a júniusi 5,6 százalék után.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >Mérsékelten nőtt az infláció októberben Csehországban
Szeptemberről októberre 0,3 százalékkal nőtt az infláció Csehországban, amely éves…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >