Joy bácsi, a kínai vendéglátós, aki száz étteremmel formálta át Magyarország gasztrotérképét
Cao Cseng Jin, vagy ahogy Szegeden és országszerte sokan ismerik, Joy bácsi, több mint negyedszázada dolgozik azon, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyar és kínai kultúrát – nemcsak az asztalnál, hanem a gazdaságban és a közösségi életben is. Munkásságáért a Csongrád-Csanád Vármegye Gazdaságáért Díjjal tüntették ki, amelyet azok kapnak, akik kimagasló eredményeket érnek el a vármegye gazdasági életében és a kamarai munkában – írja a Telex.
Bankból a wok mögé – egy kínai közgazdász története
Joy bácsi 1986-ban végzett közgazdászként a kínai Sanhszi tartományban, és a Bank of China alkalmazottjaként 1991-ben, 26 évesen érkezett Magyarországra. Pályáját nem a pénzügyi szektorban folytatta: Szegeden a vendéglátásban látott lehetőséget, és 1996-ban saját kínai éttermet nyitott a belvárosban. Rövid időn belül csatlakozott hozzá felesége, Csao Pej Csen, és lányuk is, aki akkor még csak hétéves volt.
Az étterem sikere után 1998-ban újabb egység nyílt egy szegedi bevásárlóközpontban, majd sorra következtek más városok: Hódmezővásárhely, Dunaújváros, Gyöngyös, és mára szinte az egész országot lefedi a hálózat.
Európa legnagyobb kínai étteremlánca
A Sherry étteremlánc, amelyhez négy különböző márka (Sherry, WOK’n Go, HiCook, Sakura Ramen) tartozik, ma Európa legnagyobb kínai étteremhálózataként működik. Több mint 1100 munkatárs dolgozik a cég kötelékében, a közel száz étteremből kilencven franchise-rendszerben működik.
Ez a franchise-rendszer azonban eltér a szokásostól: Joy csak azoknak ad át éttermet, akik korábban öt-nyolc évig bizonyítottak nála, szorgalmukkal és megbízhatóságukkal.
Munka, tisztaság, felelősség
A vezető ma is aktívan ellenőrzi éttermeit: évente 25-30 ezer kilométert utazik országszerte, bejelentés nélkül látogatja meg az egységeket. Különösen fontos számára a tisztaság – rendszeres takarítási napokat tartanak, és nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerbiztonságra.
A fűszereket Kínából, a húsokat, zöldségeket magyar beszállítóktól szerzik be. A szakácsok egy része Kínából érkezett, míg a magyar kollégák többnyire már hosszú évek óta a cégnél dolgoznak.
Közvetítő a kultúrák között
Cao Cseng Jin nemcsak vállalkozó, hanem kapcsolatépítő is a kínai és magyar közösségek között. A Szegedi Tudományegyetem tanácsadójaként segíti a kínai hallgatók beilleszkedését. Sanhszi tartomány és Szeged testvérvárosi kapcsolatának kialakításában is kulcsszerepet játszott, és a kínai tartomány kereskedelmi kirendeltségének magyarországi képviselője.
A jövőben logisztikai központot szeretne létrehozni Kecskemét közelében, ahonnan a hazai mellett más közép-európai piacokra is szállítanának vendéglátóipari termékeket.
A magyar nyelvet is megtanulta
Mivel kezdetben a dolgozók nem beszéltek angolul, Joy bácsi magyarul tanult meg, részben munkatársaitól, részben lányától. Ma már két gyermeke is magyar iskolákban nevelkedett: lánya gyermek-szívsebész Budapesten, fia közgazdász, aki nemzetközi tanácsadóként dolgozik.
„Aki a kútból merít, gondoljon arra, aki a kutat kiásta”
Joy bácsi hitvallása szerint a siker alapja a szabályok betartása, a tisztelet, a szorgalom és a tanulás. Ez a gondolat köszön vissza abban is, hogy évek óta támogatja az árva gyerekeket, az Ágota Alapítványt, a Magyar Vöröskeresztet, és aktív tagja a Rotary International Clubnak is.
Bár ritkán nyilatkozik, most mégis kivételt tett. Mint mondja, sok célja van még, és továbbra is azon dolgozik, hogy a vállalkozása fejlődjön, közösségeket támogasson, és a két ország közötti kapcsolatot is erősítse.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar bor történetei: királyok kedvencétől a bikavérig – történelmi est Egerben
2025. május 15-én különleges történelmi-gasztronómiai eseménynek ad otthont a Juhász…
Tovább olvasom >Több mint kétszáz program a szombathelyi AGORA tavaszi kínálatában
Több mint kétszáz programot – közte koncerteket, színházi előadásokat, családi…
Tovább olvasom >Nem áprilisi tréfa: Ezt a különlegességet kóstolhatod meg a hazai McDonald’s-ban
A social média világában szinte naponta tűnnek fel újabb és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >