Jövőre importlisztből készülhet és nagyot drágulhat a kenyér
A pékek szerint a tél végére elfogy az itthon termett búza, s nem kizárt, hogy amerikai importból készülhet majd a magyar kenyér. Az észak-magyarországi pékek már Szlovákiából hozzák át a lisztet, mert több hazai malom alapanyaghiány miatt ideiglenesen leállt.
A Magyar Pékszövetség tisztázó beszélgetésre hívta szombatra a malomipar és a gabonakereskedők képviselőit, szeretnék tudni, hogy a hazai gabona- és lisztraktárakban mennyi áru van.Varga László, a szövetség elnöke úgy véli, jövő évben importlisztből fogják sütni a magyar kenyeret, ugyanis ami az idén termett 1,2 millió tonna jó, étkezési minőségű búzából itthon maradt, jó, ha kitart februárig. Beszámolt arról is, hogy a pékek jó része azzal tölti napjait, hogy liszt után szaladgál, ugyanis malmok sora állt le. Nyolc észak-magyarországi pékség már egy szlovák malomból hordja át a lisztet. Ők már arra készülnek, hogy a magyar lisztkészlet nem tart ki a következő aratásig, ismereteik szerint a termés zömét már kivitték Lengyelországba, Szlovákiába, Németországba, Ausztriába és Észak-Afrikába. Varga László szerint legalább ekkora baj az is, hogy az idén nagyon kevés őszi búzát vetettek a gazdák.
Vancsura József , a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke megerősíteni nem tudta azt az információnkat, hogy az idei 3,7 millió tonnás gabonatermésből 3 millió tonna már a kereskedők kezében van, s nem tudni, hogy ezt végül a magyar piacon fogják értékesíteni vagy külföldön.
Pótsa Zsófia, a kereskedőket és malmokat tömörítő gabonaszövetség főtitkára sem tudott naprakész adattal szolgálni, a szövetségnek ugyanis csak a hajós és a vasúti szállításról van információja, s eszerint az idei búzából mintegy 700 ezer tonnát vittek ki az országból júliustól szeptember végéig. Nem tartotta kizártnak, hogy importra kényszerülhetünk.
A pékek szerint a liszthiány egyértelmű dráguláshoz vezet. Ahogy Varga László mondta, az aratási szezon előtt kilónként 52-53 forintért kapták a lisztet, most már 95 forintot fizetnek érte, s ha importra lesz szükség, akkor kora tavasszal, világpiaci értéken, 150-160 forint lesz az ár. A szállítási költség dobja meg ennyire a terményt, ugyanis a gabona akkor majd Amerikából érkezik, hiszen Európában nagyobb szabad készlet már nem marad addigra. Ide tartozik, hogy valószínűleg ennyiért a magyarországi kereskedőknek is megéri itthon tartani a búzát. Még nem tudni, hogy ez a fogyasztóknak végül mennyibe kerül majd, annyi azonban biztos, hogy a pékszámtan szerint egy kiló kenyér sütéséhez 76–78 dekagramm lisztre van szükség, vagyis a mostani átlagos 250–300 forintos kenyérár jelentősebb emelkedésére készülhetünk – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >