Jövőnk záloga az agrár felsőoktatás
Az agrárium és az élelmiszeripar nemzetgazdasági szempontból és a magyar társadalom fennmaradása szempontjából is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújt, pótolhatatlan termékeket állít elő. Így stratégiai ágazattá vált – mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap, a Debreceni Egyetem ünnepélyes tanévnyitóján, vasárnap.

(Fotó: AM/Vermes Tibor)
A tárcavezető arról beszélt, az ágazat fontosságát egyre többen felismerik. Mindezt az mutatja, hogy egyre népszerűbb az agrár felsőoktatás, a diákok agrár-felsőoktatásba vetett bizalma pedig folyamatosan növekszik. A fiatalok jól látják, hogy az agrárium biztos megélhetés, karrierlehetőséget kínál.
Nagy István emlékeztetett, az idei évben 28 százalékkal többen kezdhetik meg tanulmányaikat az agrár képzési területen, mint korábban
Ez azt jelenti, hogy országosan 4082 egyetemi hallgató kezdi meg tanulmányait agrár- vagy élelmiszeripari tagon. Közülük 451-en pedig Debrecenben, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon. Kimagasló eredményt mutat a Soproni Egyetem, ahol 1227 jelentkezőt vettek fel, amely 77 százalékkal meghaladja a tavalyi eredményeket – fejtette ki a miniszter. Hangsúlyozta, az agrárium és az élelmiszeripar az a hihetetlenül innovatív ágazat, amely a jövőnk és a megmaradásunk alapja, tehát valódi nemzetbiztonsági tényező. Közös érdekünk a hosszú távú biztonságos élelmiszer előállítás, amely jól képzett szakemberek és tudományos vívmányok, fejlesztések nélkül nem megvalósítható. Ehhez kell a hit, a tudás, az öntudatos és következetes munka – húzta alá a tárcavezető.
AM
Kapcsolódó cikkeink
AM: jelentős értéket képviselnek a hazai gyepek, megőrzésüket a kormány is támogatja
A hazai gyepek hosszú távú megőrzésében kulcsszerepet játszik a Grassland-HU…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >AM: új szintre lépnek a magyar-georgiai agrárkapcsolatok
A mezőgazdaság területén különösen fontos az együttműködés, hiszen Magyarország tapasztalata…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >