Jövő és múlt
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a közelmúltban molekuláris gasztronómia bemutatót szervezett az egyesület tagjai és az érdeklődők számára. Az esemény alkalmával kicsinek bizonyult a főiskola tankonyhája, ahol az érdeklődők előtt Várnagy Attila, az ausztriai Go Catering konyhafőnöke, az École Culinaire németországi versenyének győztese, a „Molekulare Dessert” társszerzője tartott elméleti és gyakorlati bemutatót a témáról. A jelenlévők – életkortól függetlenül – nagy érdeklődéssel követték a több mint két órás bemutatót, melynek érdekessége volt, hogy nemcsak testközelből figyelhették Várnagy munkáját, de rövid „kiképzés” után saját maguk is kipróbálhatták a fortélyokat, használhatták a kellékeket: a fecskendőt, a patikamérleget és a pipettákat.
– Hatalmas tévedés, hogy belénk ültették azt, hogy félnünk kellene az „E”-ktől. A molekuláris gasztronómiában használt anyagok az agazoon-tól a mostanában egyre népszerűbb xantan-ig mind ebbe a körbe tartoznak – mondta a jelenlévőknek Várnagy Attila -, de a zselésítők és habosítók jó része természetes anyag, és csak kémiai csekélységű mennyiségek kellenek belőlük, hogy megfelelően fagyasszanak, habosítsanak, vagy éppen megkeményítsenek valamit. Ezért szükséges kellékek a fecskendők, a patikamérlegek és a pipetták, hogy a hozzávalókat a szükséges mértékben adagolhassuk
A sikeres bemutatót követően került sor az egyesület éves beszámoló és tisztújító közgyűlésére. A találkozón Both Zsolt elnök számot adott az elmúlt esztendőben végzett munkáról. Ennek során elmondta, hogy – bár tagadhatatlanul aktívabbá vált az Étrend -, továbbra is nagy hiányérzete maradt. Az idei évben folytatni kívánják a megkezdett szakmai munkát és az együttműködést az arra nyitott szakmai társszervezetekkel.
A közgyűlésen a mindenki számára nagy meglepetésre lemondott alelnök, Molnár György helyére a tagok titkos szavazással Várhelyi Miklóst, a Duna Palota gasztronómiai menedzserét választották.
Az egyesület a következő időszakban nagy figyelmet szentel majd a vidéki oktatási központok szakmai támogatásának, ugyanakkor részt vesz a májusban induló gasztronómiai fesztiválminősítő rendszer munkájában, és a hagyományos, feledésbe vesző magyar ételek gyűjtésében, dokumentálásában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >