Jövedéki adó nélkül 50 liter párlatot készíthetünk

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 07. 00:00

A házi pálinkafőzésre vonatkozó szabályok hatálybalépése után évente akár 400 liter párlatot is lefőzhetünk otthon. Az így előállított párlatot el is lehet adni, igaz, ehhez már kistermelői engedély és zárjegy is kell.

Szeptember 27-től meghatározott mennyiségig – legfeljebb százliteres desztilláló berendezésben – szabadon párlattá nemesíthetjük a gyümölcstermésünket. A magánfőző felmentést kap a berendezés bejelentési kötelezettsége alól is. Mivel több európai országban hasonlóképpen szabad a házi párlatkészítés, így akár Szlovéniában, akár Ausztriában boltokban beszerezhető főzőüst, és nyilván rövidesen idehaza is kapható lesz.
Az otthoni előállításra engedélyezett párlatmennyiség évente 200 liter tiszta szesznek felel meg, a szokásos házi pálinkában mérve akár a duplája is kicsepegtethető háziasan a hűtött csövön. Mivel a törvény szerint évente legfeljebb 50 liter párlatot készíthetünk jövedéki adó fizetése nélkül személyes fogyasztásra, ebből következik, hogy ha ennél többet főzünk, akkor az adóköteles. Az adó jelenleg egy liter tiszta szesszel azonos mennyiségért a magán- és bérfőzésben 2761 forint (ötvenfokos pálinka literéért 1380 forint).
Ugyanakkor új elem, hogy a párlatfeleslegünket értékesíthetjük is, ha kistermelői engedélyünk van. A magánfőzőnek, ha párlatát el akarja adni, vámhatósági bejelentést kell tennie, ami adóbevallásnak minősül, és – az adó befizetése esetén – öt napon belül származási igazolványt kap a hatóságtól. A bejelentéssel egyidejűleg zöld párlatzárjegyet is igényelnie kell, és azokat az átvétel után három napon belül a palackokra fel kell ragasztania. Ha megéri a helyi forgalmazás, akkor jóval kevesebb gyümölcs rothad majd el a kiskertekben – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink