Jön a Furmint Február
Országszerte számos rendezvény segít megismerni az egyik legígéretesebbnek tartott Kárpát-medencei szőlőfajtát, a furmintot: pénteken Debrecenben nagyszabású sétáló kóstoló és szakmai workshop, szombaton Mádon a helyi termelők kóstolója, február 23. és 25. között pedig a Káli-medencében borvacsora, dűlőtúra és szakmai előadások várják az érdeklődőket.
Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg a Furmint Február elnevezésű szakmai kezdeményezést, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedő minőségű, Kárpát-medencei szőlőfajtára, és minél több emberrel megismertesse azt. Az érdeklődők egy egész hónapon át találkozhatnak a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal: országszerte számos étterem kínálja poharazva a furmintot, amelyet borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, de februárban sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót is szerveznek – közölték az MTI-vel a szervezők.
Debrecenben hagyományteremtő céllal hirdetnek meg tematikus furmintkóstolót, amelyen több mint 50 borászat 150 tételét kóstolhatja a közönség pénteken a Kölcsey Központ nagytermében. Az est egyik különlegessége, hogy Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével három kiemelkedő furminttermő terület (Tokaj, Somló és Észak-Balaton) borait Vulkánok harca megnevezéssel vakkóstolón fogyaszthatják a résztvevők.
Szerdán Szombathelyen a Cuvée borbárban, pénteken Balatonalmádiban a Mélytányérban, valamint Piliscsabán a Vinatriumban, február 21-én pedig a budapesti Palack borbárban tartanak furminthoz kötődő borkóstolókat. Szombaton a Gusteau Kulináris Élményműhelyben mutatkozik be Mád tizennyolc vezető pincészete, majd február 23-án a szegedi Belvárosi moziban rendeznek sétáló kóstolót.
A Furmint Február jegyében Köveskál vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal először rendezik meg a Furmint Napok Köveskál elnevezésű eseményt február 23. és 25. között. A három nap alatt lehetőség nyílik részt venni ültetett borvacsorán, szakmai előadásokon, dűlőtúrán. A rendezvény ideje alatt a művelődési házban fotókiállítás és filmvetítés várja az érdeklődőket. Az előadásokon részt vevő balatoni borászok mellett tokaji és somlói vendégei is lesznek a rendezvényen. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Májusi fagyok: veszélyben a szőlőhajtások és palánták
Bár a májusi esőt aranyat érőként emlegeti a népi bölcsesség…
Tovább olvasom >Szőlő alapú gintermékeket fejlesztett ki a PTE és a Danubiana Kft.
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett…
Tovább olvasom >Furmint Február Nagy Kóstoló több mint nyolcvan borászattal
Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával…
Tovább olvasom >További cikkeink
III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >Idén is gazdára várnak a Green Pledge védjegyek!
Újra várja a pályázatokat a Green Pledge – a kezdeményezés immár harmadik…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >