Jöhetnek az új, ellenállóbb kávéfajták
Az olasz kutatócsoport áttörést ért el a kávé genetikai kódjának megfejtésében, amely segíthet új kávéfajták nemesítésében és megerősítheti a növényeket a klímaváltozás kihívásaival szemben. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány a legmodernebb DNS-szekvenálási technológiát alkalmazva az arabica kávéfajta eddigi legátfogóbb genetikai térképét készítette el, megnyitva az utat az ízletes és klímaváltozásnak ellenálló kávék számára.

A klímaváltozás a kévét is érinti
Az új kávéfajták kifejlesztése kiemelten fontos, mivel a kávénövényeket súlyosan érinti az emelkedő hőmérséklet és a kiszámíthatatlan időjárási változások. A tanulmány részletei kitérnek a kávé előállításában kulcsszerepet játszó génekre, amelyek felelősek a kávé különleges édes, lágy ízvilágáért.
A kávéipart érintő kihívásokra reagálva a kutatócsoport azt reméli, hogy az új információk segítenek a kávétermesztőknek olyan fajták kifejlesztésében, amelyek ellenállóbbak a változó környezeti feltételekkel szemben.
Az arabica kávéfajta jelenleg a kávéfogyasztás 60%-át teszi ki, és gyakran tartják a legfinomabbnak. Azonban a növény sérülékeny a változó hőmérsékletre és csapadékeloszlásra, ami a terméshozam csökkenéséhez és a betegségek terjedéséhez vezet. A kutatás kimutatta, hogy az arabica alacsony genetikai változatossága miatt nehezen alkalmazkodik a környezeti változásokhoz.
Az arabica kávé helyzetének javítása érdekében egyes termesztők már átkeresztezték a robusta kávé ellenálló tulajdonságait az arabica finom ízével. Az így létrehozott Timor-hibrid kávéfajta az érzékenyebb arabica kávéhoz képest ellenállóbbnak bizonyult, és egyre népszerűbb a termesztők körében.
A kávétermesztés fenyegetése nem csak a klímaváltozásban rejlik, hanem a kártevők, növénybetegségek és az áringadozások veszélyeiben is. A kutatás eredményei segíthetnek a termesztőknek új fajtákat kifejleszteni, amelyek ellenállnak ezeknek a fenyegetéseknek.
A globális kávéipart két fő kávéfajta határozza meg: az arabica és a robusta. A tanulmány új információkkal gazdagítja az arabica kávé genetikai tudását, hozzájárulva a kávétermesztés jövőjéhez és az ízletes kávék felfedezéséhez az új kávéfajták által.
Kapcsolódó cikkeink
Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai…
Tovább olvasom >Ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben
Országszerte ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben és…
Tovább olvasom >Hubai Imre: a mesterséges vízpótlás a táj természetes alkalmazkodóképességét segíti
A klímaváltozás miatt elkerülhetetlenül szükséges mesterséges vízpótlás a táj természetes…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Tovább nőtt a fair trade Németországban
A németországi fair trade forgalom 2024-ben 11%-kal, 2,6 milliárd euróra…
Tovább olvasom >