Jöhetnek az új, ellenállóbb kávéfajták
Az olasz kutatócsoport áttörést ért el a kávé genetikai kódjának megfejtésében, amely segíthet új kávéfajták nemesítésében és megerősítheti a növényeket a klímaváltozás kihívásaival szemben. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány a legmodernebb DNS-szekvenálási technológiát alkalmazva az arabica kávéfajta eddigi legátfogóbb genetikai térképét készítette el, megnyitva az utat az ízletes és klímaváltozásnak ellenálló kávék számára.

A klímaváltozás a kévét is érinti
Az új kávéfajták kifejlesztése kiemelten fontos, mivel a kávénövényeket súlyosan érinti az emelkedő hőmérséklet és a kiszámíthatatlan időjárási változások. A tanulmány részletei kitérnek a kávé előállításában kulcsszerepet játszó génekre, amelyek felelősek a kávé különleges édes, lágy ízvilágáért.
A kávéipart érintő kihívásokra reagálva a kutatócsoport azt reméli, hogy az új információk segítenek a kávétermesztőknek olyan fajták kifejlesztésében, amelyek ellenállóbbak a változó környezeti feltételekkel szemben.
Az arabica kávéfajta jelenleg a kávéfogyasztás 60%-át teszi ki, és gyakran tartják a legfinomabbnak. Azonban a növény sérülékeny a változó hőmérsékletre és csapadékeloszlásra, ami a terméshozam csökkenéséhez és a betegségek terjedéséhez vezet. A kutatás kimutatta, hogy az arabica alacsony genetikai változatossága miatt nehezen alkalmazkodik a környezeti változásokhoz.
Az arabica kávé helyzetének javítása érdekében egyes termesztők már átkeresztezték a robusta kávé ellenálló tulajdonságait az arabica finom ízével. Az így létrehozott Timor-hibrid kávéfajta az érzékenyebb arabica kávéhoz képest ellenállóbbnak bizonyult, és egyre népszerűbb a termesztők körében.
A kávétermesztés fenyegetése nem csak a klímaváltozásban rejlik, hanem a kártevők, növénybetegségek és az áringadozások veszélyeiben is. A kutatás eredményei segíthetnek a termesztőknek új fajtákat kifejleszteni, amelyek ellenállnak ezeknek a fenyegetéseknek.
A globális kávéipart két fő kávéfajta határozza meg: az arabica és a robusta. A tanulmány új információkkal gazdagítja az arabica kávé genetikai tudását, hozzájárulva a kávétermesztés jövőjéhez és az ízletes kávék felfedezéséhez az új kávéfajták által.
Kapcsolódó cikkeink
Európába is megérkezett a Nescafé Espresso koncentrátum
Európában is bevezette a Nescafé Espresso Concentrated termékcsaládot a Nestlé,…
Tovább olvasom >Új agrárstratégia körvonalazódik – fenntarthatóság, versenyképesség, méltányosság
A mezőgazdaság fordulóponthoz érkezett. A klímaváltozás, vízhiány, globális kereskedelmi nyomás,…
Tovább olvasom >A brazil kávéra kivetett vámok ellenére is terjeszkedni tervez Amerikában a Lavazza
Az olasz Lavazza továbbra is terjeszkedni kíván az amerikai piacon,…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >Éleződő vámháború és új piacok keresése: szorult helyzetbe került az európai élelmiszerexport
Az amerikai büntetővámok bejelentése és a kereskedelmi feszültségek fokozódása új…
Tovább olvasom >ROSSMANN: Nincs tragédia, megoldjuk! – új image kampány indult 2025 tavaszán
A ROSSMANN, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő drogéria-parfüméria lánca, 2025-ben újabb…
Tovább olvasom >