Jöhetnek a mentes gabonafélék
A Fusarium nemzetségbe tartozó növénypatogén gombák által termelt mikotoxinok – beleértve a fumonizineket (pl. FB1), a trichotecéneket (pl. T-2 toxin – T2, dezoxinivalenol – DON) és a zearalenont (ZEA) – jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek. Az ezek ellen való védekezésben és ártalmatlanításban nagy szerepet játszhatnak bizonyos mikroorganizmusok, köztük élesztők és tejsavbaktériumok. Ezek a mikrobák képesek tolerálni és hatástalanítani a mikotoxinokat, valamint gátolni a Fusarium növekedését.

Megfelelő mikroorganizmusok, mint az élesztők és tejsavbaktériumok, hatékonyan képesek csökkenteni a Fusarium növekedését és a mikotoxinok jelenlétét
A Debreceni Egyetem vezetésével egy projekt keretében élesztő törzsgyűjteményt hoztak létre, és megvizsgálták ezen mikrobák Fusarium és mikotoxin ellenes tulajdonságait. A kutatásba bevonták az indiai CSIR-NIIST kutatóintézet tejsavbaktérium törzseit is, melyek azonosítását részben az egyetem végezte el. A tejsavbaktériumok között számos olyan törzset találtak, amelyek jó Fusarium antagonista tulajdonságokkal és mikotoxin elimináló képességgel rendelkeznek. Ezeket a törzseket az indiai kollégákkal közösen tanulmányozták, és igazolták technológiai alkalmazhatóságukat TLR3 és TLR4 technológiai szinteken kukorica silózásakor és különböző magvak esetében – írj az Agrárszektor.
A vizsgálatok során különböző jó mikotoxintűrő- és hatástalanító képességű élesztőket is bevontak, melyek közül két ígéretes törzs genomját megszekvenálták, és génkészletüket elemezték, különösképpen a potenciális mikotoxin hatástalanító génekre fókuszálva. Az élesztők mikotoxintűrésének és -eliminálásának molekuláris hátterét transzkriptomikai vizsgálatokkal tárták fel.
A Schizosaccharomyces pombe hasadóélesztőt fumonisin B1 mikotoxinnal kezelték, illetve a Fusarium verticilloides kukoricakártevő gombával együtt tenyésztették, míg a Schizosaccharomyces japonicus mintákat a Fusarium graminearum gabonakártevővel együtt tenyésztették. Ezekből a mintákból azonosították a kontroll tenyészetekhez képest eltérően kifejeződő géneket, melyek a mikotoxinok elleni védekezésben játszhatnak szerepet.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a megfelelő mikroorganizmusok, mint az élesztők és tejsavbaktériumok, hatékonyan képesek csökkenteni a Fusarium növekedését és a mikotoxinok jelenlétét. Ezek a mikrobák fontos szerepet játszhatnak a mezőgazdasági termelés biztonságosabbá tételében és az élelmiszerbiztonság növelésében. A Debreceni Egyetem és partnerei által végzett kutatások jelentős lépést jelentenek a környezetbarát és fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok felé, amelyek csökkenthetik a Fusarium által okozott károkat és az emberi egészségre gyakorolt kockázatokat.
Kapcsolódó cikkeink
PwC E-toplista: A legnagyobb és legismertebb online kereskedők
4 kategória: legnagyobb, FMCG, magyar, legismertebb – 2024 legsikeresebb e-kereskedőinek…
Tovább olvasom >Z generáció: Épphogy kijönnek a fizetésükből, mégis félretesznek
„Lusták, felelőtlenek, nem érdeklik őket a pénzügyek!” Ehhez hasonló sztereotípiákkal…
Tovább olvasom >Terápia időpont nélkül, munkaidőben – a kutyabarát iroda nagyon adja
A stresszoldás és a mentális jóllét igen fontos hatással van…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >Sikeresen zárult a „Passzold vissza, Tesó!” 2025-ös tavaszi kampánya!
Idén már hetedik éve tart a ‘Passzold vissza, Tesó!’ használt…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >