Jöhetnek a GMO-mentes jelölések
Napokon belül életbe lép a génmódosított összetevőktől mentes élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet, így hamarosan a boltok polcain is megjelenhetnek az első védjegyes termékek – olvasható a magyaridok.hu-n. A GMO-növények elleni uniós küzdelemben újabb fejezet nyílhat, mivel magyar kutatók kifejlesztették azt a takarmányt, amely a kérődzők esetében hozamcsökkenés nélkül képes kiváltani a GM-szóját.
Szeptember 20-tól használható a GMO-mentes jelölés a hazai élelmiszereken, így hamarosan a vásárlók számára is egyértelművé válhat, hogy az adott áru tartalmaz-e génmódosított összetevőt. Az erről szóló rendelet a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg. Bár az Európai Unióban külön szabályozás vonatkozik a géntechnológiával módosított élelmiszerek jelölésére, a GM-takarmánnyal etetett állatok húsa, a tej vagy a tojás esetében a fogyasztók nem kapnak tájékoztatást ennek tényéről, hiszen az ilyen típusú élelmiszerekre nem vonatkoznak a szigorú előírások. A hamarosan életbe lépő hazai szabályozásnak köszönhetően azonban lehetővé válik, hogy a GMO-mentes élelmiszer, takarmány, valamint a „mentes” táppal etetett állatoktól származó hús, hal, tojás, tej, illetve méz külön jelölést kapjon. Ennek használata önkéntes lesz, tehát alapvetően lehetőséget, és nem kötelezettséget jelent majd az élelmiszer-előállítóknak.
Ha az adott termelő vagy feldolgozó megfelel a rendeletben előírt feltételeknek, akkor a csomagoláson feltüntetheti a GMO-mentességet jelző szöveget. A jelölés megszerzéséhez a termék előállítójának biztosítania és igazolnia kell, hogy az összetevők nem tartalmaznak génmódosított összetevőt, állati eredetű termékeknél azt is, hogy az állatokat „tiszta” takarmánnyal etették, aminek a ténye az élelmiszerláncban visszakövethető.
Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Időknek elmondta: a jelölés új piaci lehetőséget nyit meg a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar előtt, hiszen új választási lehetőséget jelent a fogyasztóknak. A cél, hogy minél nagyobb piaci részesedést érjenek el a GMO-mentes termékek, hiszen a jelölés használatával a nyomonkövethetőség és a minőség is biztosított – emelte ki az államtitkár.
Egy korábbi közvélemény-kutatás eredményei is azt jelzik, hogy nagy az igény a biztonságos, GMO-mentes élelmiszerekre. A válaszadók 66 százaléka szerint egészségesebb, finomabb és biztonságosabb a GMO-mentes termék, 99,5 százalékuk pedig fontosnak tartotta, hogy az erről szóló információ az élelmiszerek csomagolásán is megjelenjen.
A takarmányok többségénél ma a szója a fő fehérjeforrás, a hazai szükségletet pedig főként importból származó GM-szója elégíti ki. Annak érdekében, hogy a hazai állattartás importfüggősége csökkenjen, a kormány fehérjeprogramot indított, amelynek keretében részben a hazai szójatermesztést, részben pedig a szója kiváltására alkalmas fehérjeforrásokra vonatkozó kutatást ösztönzik. Tavaly óta a fehérjenövényt termesztő gazdálkodók többlettámogatásban részesülnek. Ennek köszönhetően a 2012–2014 között csupán 40-42 ezer hektáros vetésterület 2015-ben 77 ezer hektárra emelkedett, a szójatermesztők száma pedig egy év alatt 2000-ről 5000 fölé nőtt. Optimális esetben 2020-ra az állatállományunk szójaigényének felét hazai forrásból tudjuk biztosítani – mutatott rá az államtitkár.
Ennél is biztatóbb eredmény, hogy magyar kutatók kifejlesztették azt a takarmányt, amely alternatív fehérjeforrással képes lesz teljesen kiváltani a szóját a kérődzők esetében. A tárca által megrendelt és a Széchenyi István Egyetem által elvégzett vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a kérődzők – beleértve a nagy tejtermelésű tehénállományokat is – takarmányozásában a termelés csökkenése és a takarmányozási költségek növekedése nélkül helyettesíthető a szója. Az új takarmányfajta olyan melléktermékekből állítható elő, amelyek korlátlanul rendelkezésünkre állnak – repce- és napraforgódara, szárított gabonatörköly (DDGS) és kukoricaglutén –, így nem növeli a gazdálkodók költségeit sem. Ez a kutatási eredmény új fejezetet nyithat a génmódosított növények elleni uniós küzdelemben – tette hozzá az államtitkár. (Köpöncei Csilla, magyaridok.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Színt vált a csomagolás, ha romlik az étel – új találmány forradalmasíthatja az élelmiszer-pazarlás elleni harcot
Három spanyol fiatal, Pilar Granado, Pablo Sosa Domínguez és Luis…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >A dm első alkalommal készített fenntarthatósági jelentést
A dm első alkalommal készített közös fenntarthatósági jelentést a csoport…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >