A mesterszakácsok a takarmányborra szavaznak
Borissza lett több marha Franciaországban: naponta két palack kiváló minőségű bort vedelhetnek, hogy jobb legyen a húsuk.
Az ötlet- és a marhagazda Jean-Charles Tastavy. Kezdetben három tehenét itatta borral: árpából, szénából és gyümölcsből összeállított takarmányukat locsolta meg a szeszes itallal, a tehenek pedig egyből nagyon „boldogok” lettek. Kiváló közérzetük húsukon is érződik, zamatosabbak izmaik rostjai. A marhák nem borjúkoruktól kapják a helyi, délkelet-franciaországi bort, csakis nagykorúként ihatnak, és mindössze 4 hónapon át kapják a „felborozott takarmányt”. A mennyiséget Tastavy az orvosok által egészségi szempontból javasolt optimális emberi adag – napi 2-3 deciliter – alapján kalkulálta ki. Mivel a marhák testtömege jóval nagyobb, így akár másfél liter – két palack – bort is ihatnak naponta.
A „takarmánybor” kiváló minőségű: Montpellier környékéről, egészen pontosan Saint-Genies des Mourgues falu szőlőiből származik.
A borissza marhák luxushúsáért jó pár mesterszakács lelkesedik, a többi közt a Michelin-csillagos Laurent Pourcel.
„Nagyon különleges a húsuk állaga: gyönyörű, márványos, lágy” – idézte a konyhaművészt a The Daily Telegraph című brit lap. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >