Jó volt magyarnak lenni tegnap a Bocuse d’Or-on

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 08. 17:20

Jó volt, és nemcsak azért, mert a világ legfontosabb szakácsversenye európai döntőjének második napján lelkes, és az előző évekhez képest nem is olyan kis csapat remek hangulatban szurkolhatott Molnár Gábornak, hanem mert a tehetséges fiatal séf remek teljesítménnyel biztosan hozta a továbbjutó 9. helyet, ráadásul az első helyezett megnevezése előtt hirdették ki a választás végeredményét: 2016-ban Budapest rendezheti a következő Bocuse d’Or sorozat kontinensviadalát.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke szerint már az első nap kettészakadni látszott a mezőny. Az elnök már reggel optimistán nyilatkozott, szerinte a szerdai mezőny legalább fele “verhető” volt. Molnár Gábornak a továbbjutáshoz legalább nyolc vetélytársát kellett legyőznie, ő tizenegyet is megelőzött.
Soha rosszabbat!

A verseny egyébként a skandináv gasztronómia diadalát hozta – a helyezések sorrendje a következő volt: Svédország, Dánia, Norvégia, a negyedik franciák mögött a finnek ötödik helyezést értek el. Előbbi a legjobb hal-, utóbbi a legjobb húsétel díjával is “vigasztalódhatott”.
A versenyről lapunk júniusi számában részletesen is olvashatnak.

A szakmai segítségen kívül a szükséges támogatás a Magyar Kormány, valamint többek között a Metro, a Hungexpo Zrt. biztosította.

Molnár Gábor ételei:

Tavasz a farmon
Balzsamos naranccsal glaszírozott frikandórolád, marinált sertésláb ”szirmokkal” és véres hurkával, citromos morzsába forgatva, füstölt paprikával ízesített jus-vel.

Köretek
Hagymalekvárral töltött hagyma kupola mustáros almazselével.
Petrezselyemmel töltött csíkozott burgonyatorony fekete olívabogyó tatárral.
Csicseriborsó tésztából készült „virágláda” tönkölybúzával töltve béarni mártással és cukorborsó raguval.

Tavaszi fuvallat a parton (Gentle spring breeze on the shore)
Fekete tőkehal és norvég garnéla ördögszekér, gombába tekerve.

Köretek
Osztrigazselé ravioli fekete kagyló tatárral.
Spárga cannelloni sabayonnal, mezei virágokkal, mandula tallérral és friss fűszerekkel.
Grillezett osztriga tortácska jakab kagylóval, spenótos karalábéval.

 

Képeinken Hamvas Zoltán, Molnár Gábor és a Magyar versenyző boxa

1

 

2

3

Kapcsolódó cikkeink