Jó versenyezni, jó nyerni!
Az év három nagy tortaversenyéből kettőt megnyerő Füredi Krisztiánt, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda vezető cukrászát inspirációiról, motivációiról, terveiről kérdeztük.
„A két győztes torta saját kreációm, de az augusztus 20-ára való készülésben persze az egész csapat kivette a részét. Idén 3 tortával kellett készülnünk, közel 70 000 szeletet gyártottunk le az ünnepig.
A Beszterce rózsáját a zserbó ízvilága ihlette, a Nimródot pedig a francia Mont Blanc desszert. Mindkét tortának minden eleme fagyasztható, ez valamennyire feltétel is, hiszen a 20-i ünnepre a Magyar Ízek Utcájában 50 000 szelet szokott elfogyni – ezt összefogásban készíti el öt cukrászda.
A mostani elismerések talán a legfontosabbak pályafutásom alatt, de nem az elsők: a Sirha Budapest desszertversenyen 2018-ban a legszebb tányérdesszert díját, összetettben pedig a 2. helyezést értem el, emellett bekerültem a Francia Capfruit gyümölcspüréket gyártó cég által kiadott receptfüzetbe, melyben szakácsok és cukrászok 12 receptje szerepelt, először ebben a régióban. Az eredményeimre nagyon büszke vagyok, rengeteg munka van bennük! Számomra az a legnagyobb elismerés, hogy ezeken a versenyeken a magyar cukrászat kiválóságai zsűriznek, és ismerik el munkásságomat. A versenyzést folytatom, hiszen jövőre ismét lesz Sirha Budapest desszertverseny; ott is nyerni szeretnék.
A cukrászat világában a monodesszertek a legkedvesebbek számomra, ezen belül a francia stílus a kedvencem. Aminek a fejlődését trendinek tartom, amire szerintem ma leginkább figyelni kell a szakmában, az a változatos textúrák területe: a gyümölcszselé- és a ropogós rétegek, a modern felvertek, a lágy krémek harmóniája.
A magyar cukrászat legnagyobb problémájának azt tartom, hogy sokan képtelenek megújulni, a 80-as 90-es évek világát képviselik; szerintem a változatosabb, modernebb dolgokban van a jövő. Sok kényelmi és félkész terméket le kéne már cserélni jó minőségű, magasabb élvezeti értékű alapanyagokra, így sokkal jobb végeredmény is várható. Úgy vélem, a hagyományos édességeket is el lehet ma készíteni úgy, hogy eredeti ízviláguk is megmaradjon.”//
Kapcsolódó cikkeink
MCI Közgyűlés 2025
Nagy érdeklődés mellett tartott közgyűlést február végén a Magyar Cukrász…
Tovább olvasom >Szakmai elismerés az ipartestületnek
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén újra bekerült a TOP10 meghatározó,…
Tovább olvasom >A fenntartható közétkeztetés áll a Közétkeztetési Szakácsverseny fókuszában
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ), ahol…
Tovább olvasom >További cikkeink
Balatoni Turizmus Szövetség: kiemelkedő forgalomnövekedést hozhat a húsvéti hosszú hétvége a Balaton régióban
A szállodák előfoglalási adatai szerint a Balaton régió turizmusában kiemelkedő…
Tovább olvasom >Ma is megbéníthatja az európai turizmust egy vulkán?
Tizenöt évvel az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése után, amely…
Tovább olvasom >Addikció – A nap képe
Mosd ki a szádat szappannal – büntették sokévtizede a csúnyán…
Tovább olvasom >