Jó versenyezni, jó nyerni!
Az év három nagy tortaversenyéből kettőt megnyerő Füredi Krisztiánt, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda vezető cukrászát inspirációiról, motivációiról, terveiről kérdeztük.
„A két győztes torta saját kreációm, de az augusztus 20-ára való készülésben persze az egész csapat kivette a részét. Idén 3 tortával kellett készülnünk, közel 70 000 szeletet gyártottunk le az ünnepig.
A Beszterce rózsáját a zserbó ízvilága ihlette, a Nimródot pedig a francia Mont Blanc desszert. Mindkét tortának minden eleme fagyasztható, ez valamennyire feltétel is, hiszen a 20-i ünnepre a Magyar Ízek Utcájában 50 000 szelet szokott elfogyni – ezt összefogásban készíti el öt cukrászda.
A mostani elismerések talán a legfontosabbak pályafutásom alatt, de nem az elsők: a Sirha Budapest desszertversenyen 2018-ban a legszebb tányérdesszert díját, összetettben pedig a 2. helyezést értem el, emellett bekerültem a Francia Capfruit gyümölcspüréket gyártó cég által kiadott receptfüzetbe, melyben szakácsok és cukrászok 12 receptje szerepelt, először ebben a régióban. Az eredményeimre nagyon büszke vagyok, rengeteg munka van bennük! Számomra az a legnagyobb elismerés, hogy ezeken a versenyeken a magyar cukrászat kiválóságai zsűriznek, és ismerik el munkásságomat. A versenyzést folytatom, hiszen jövőre ismét lesz Sirha Budapest desszertverseny; ott is nyerni szeretnék.
A cukrászat világában a monodesszertek a legkedvesebbek számomra, ezen belül a francia stílus a kedvencem. Aminek a fejlődését trendinek tartom, amire szerintem ma leginkább figyelni kell a szakmában, az a változatos textúrák területe: a gyümölcszselé- és a ropogós rétegek, a modern felvertek, a lágy krémek harmóniája.
A magyar cukrászat legnagyobb problémájának azt tartom, hogy sokan képtelenek megújulni, a 80-as 90-es évek világát képviselik; szerintem a változatosabb, modernebb dolgokban van a jövő. Sok kényelmi és félkész terméket le kéne már cserélni jó minőségű, magasabb élvezeti értékű alapanyagokra, így sokkal jobb végeredmény is várható. Úgy vélem, a hagyományos édességeket is el lehet ma készíteni úgy, hogy eredeti ízviláguk is megmaradjon.”//
Kapcsolódó cikkeink
Jön a SIRHA BUDAPEST!
2026. március 3-án, pontosan egy év múlva, ismét megnyitja kapuit…
Tovább olvasom >Zöld gasztronómia – Mi lehet a fenntartható siker receptje?
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállításon, az MMSZ HoReCa és Event…
Tovább olvasom >Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás
Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás kedden…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 1 millió vendég érkezett a magyarországi szállashelyekre
2025 februárjában tovább erősödött a magyar turizmus: több mint 1…
Tovább olvasom >Egy kutatás szerint érdemes Budapestre többször visszatérni
Kutatást készített a Danubius Hotels a budapesti szállodáikba látogató külföldi…
Tovább olvasom >Történelmi rekordot döntött tavaly a globális hotelipar
A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt…
Tovább olvasom >