Jó szereplés a szakácsolimpián
A média magyar ezúttal is éremesőnek titulálta a magyarok szereplését az erfurti szakácsolimpián, amiből két következtetést is levonhatunk: egyrészt a közvélemény, függetlenül a szakmán belül zajló harcoktól, örül szakembereink gasztronómiai sikereinek, másrészt fogalma sincs a verseny lebonyolításáról. Mint ismeretes a szakácsolimpián hideg- és melegkonyha kategóriában vetélkedő csapatok kategóriánként és szintenként kapnak érmeket – a borversenyekére hasonlító értékelési rendszerben. Magyarország idén is nemzeti és katonai válogatottal is képviseltette magát az 50 nemzet 2500 szakácsát versenybe állító megmérettetésen (a versenyzők túlnyomó többsége egyéni „számokban” indult). A versenyen a gasztronómiájuk színvonalát illetően jóval elénk sorolt nemzetek ugyancsak erős csapatokkal képviseltetik magukat.
Versenyezni jó, kialakítja az igényt fejlődésre, és kiváló alkalom arra, hogy a részvevők el tudják helyezni magukat a világ „nagy konyháján”. Csak üdvözölni tudjuk, hogy számos honfitársunk próbált szerencsét – legtöbbjük saját maga finanszírozva a versenyzést. Szakácsaink becsületesen készültek, fontos érmeket szereztek, szereplésükhöz őszintén gratulálunk!
A Nemzeti Csapatoknál 35 ország nemzeti válogatottja közül a magyar csapat melegkonyhában ezüst-, hidegkonyhában pedig bronzérmet szerzett. Összesítésben pedig a 21. helyen végzett a 35 nemzet közül. Mindösszesen egy hajszál választotta el attól, hogy melegkonyhában aranyat érjen el a csapat, ebbe azonban két igen sajnálatos pontlevonás közbeszólt. Az egyik esetben egy olyan szabály, amely nem engedte volna meg, hogy a rákot fej nélkül vigye be a csapat, ellenben a két évvel ezelőtt megengedettel – ez okozta a súlyosabb levonást –, a másik pedig a pincérek által hozott hideg ásványvíz elfogyasztása miatt elszenvedett pontlevonás, amelyet csapatunk a konyha területén fogyasztott el. Ez nem megengedett, hiszen mindenben az EU egészségügyi előírásokat kellett követni. A harmadik nap végén, amikor a kóstolásért, ízekért, harmóniáért, méretekért, hőmérsékletért, tehát magáért az egész ételért felelős bíróval találkozott össze a csapat az eredmény táblázatnál, ő arról tájékoztatta a csapatot, hogy nála bizony az első négy legjobb melegkonyhás válogatott között szerepel a magyar. Mivel a 8. és 21. magyar csapat között mindösszesen 5,85 pont különbség volt, különösen fájdalmas ez a két pontlevonás. Mindez igen sajnálatos, de előre kell tekintetni, ez pedig nagy tanulsággal szolgál a következő versenyekre.
A csapat tagjai:
Varga Károly – csapatvezető
Ambrus György – chef
Doktor Zoltán – cukrász
Szabó László – chef
Tímár Attila – chef
Volenter István – chef
Szabó János – chef
Szilágyi Gábor – chef
A csapatot segítette még Kostyál Gábor, ifj. Ambrus György és Petrezselyem Adrienn.
Versenyfeladat:
Melegkonyha:
3 fogásos menü elkészítése (előétel, főétel, desszert) 110 főre
A menü kitálalásakor a versenyző csapatok nem tudják előre, hogy az adott két-két és fél óra alatt, mikor és hány előételt/főételt és desszertet és milyen ütemben kell kitálalniuk. Már hónapokkal a verseny előtt felkerül a VKD honlapjára az adott nemzetek menüsora, amelyből bárki vásárolhat a világ bármely részéről. A menüsorokat felvásárló személyek, előre kiszámíthatatlan módon térnek be, saját meglátásuk szerint a Restaurant of Nations-be, azaz a Nemzetek Éttermébe, ahol elfogyaszthatják a hőn áhított menüsort. Így előfordulhat, hogy egy asztalnál ülő társaságból van, aki svéd, van, aki norvég, van, aki japán, és van, aki például magyar menüt fog megkóstolni, és még az sem kizárt, hogy az asztaltársaság tagjai is a világ minden szegletéből érkeznek. A lényeg, hogy a csapatoknak a 2-2,5 óra tálalás alatt, mindig ugyanazt a minőséget, ízt, hőmérsékletet és látványt kell maradéktalanul nyújtaniuk, amelyet a verseny megkezdése előtt kiraktak a display (bemutató) vitrinjükbe. Azt pedig, hogy a zsűri mikor választja ki a bírálandó fogásokat, szintén előre nem tudhatják a csapatok. Lehet, hogy az elején, lehet, hogy 1,5 óra után, de még az is lehet, hogy az utolsó darabokból kér egyet a zsűri, hogy értékelje. A tét így nagyon nagy. A 110 adagnak tényleg ugyanazt kell hoznia 2,5 órán keresztül!
Hidegkonyha:
o fingerfood
o egy alkalmi hideg dísztál 8 főre
o 4 különböző előétel
o vegetáriánus 3 fogásos menü (ovo-lacto)
o 1 x 5 fogásos alkalmi ételsor 1 fő részére, desszertet tartalmazva
o 4 x külön szervírozott innovatív főétel – tányéron
o 1 díszmunka, legalább 60 cm magas, a téma és az alapanyag szabadon választható
o 4 különböző külön tálalt tányérdesszert 1 fő részére – lehet meleg és hideg is, a lényeg, hogy hidegen tálalva
o 1 tál – édes süteményekkel, csokoládé, petit fours vagy firandies
A Nemzeti Katonai Válogatott is hasonló érmekkel térhetett haza, azonban az ezüstérmet hidegkonyhában, a bronzérmet pedig melegkonyhában érték el. Az összesített sorrendben pedig végül az 5. helyezést érték el a katonai csapatok között.
A csapat tagjai:
Mudra József alezredes, Team Manager
Bálványos Zsolt őrnagy, Team Manager
Molnár Tibor százados, Team Manager
Kovács Péter főtörzsőrmester Mesterszakács, Team Chef
Kovács Attila főtörzsőrmester, Szakács
Cselyovszky Zoltán főtörzsőrmester, Szakács
Balázs Gergő ka., Mesterszakács
Lukács Péter ka. Mestercukrász
Bojtos György, Szakács (Hotel Hadik)
Ódor Norbert, Szakács (Hotel Hadik)
Kókai Krisztián szkv., Szakács
Gulyás Károly ka., Venesz-díjas Mesterszakács, Szakmai tanácsadó
Somorjai Péter főtörzsőrmester Mesterszakács, Ügyintéző
Papp István alezredes
Korán Róbert ka.
Versenyfeladat:
3 fogásos menü elkészítése (előétel, főétel, desszert) 150 főre
Hidegkonyha:
o 3 darab 3 fogásos menü – ami konyhai körülmények között elkészíthető 150 adagra
o 3 fogásos menü – tábori körülmények között elkészthető legyen 300 adagra
o 3 fogásos ovo-lacto vegetáriánus menü
o tipikus 3 fogásos nemzeti ételsor
o 5 fogásos gála menüsor – ami 50 főre elkészíthető
——————————————————————————————————-
A közétkeztetési csapatok versenyében a Biochef csapata képviselte a magyar színeket, akik bronzérmet értek el munkájukkal.
A csapat tagjai:
Pap Lajos
Varga István
Dobos Tibor
Füzi Zsolt
Biochef Közétkeztetési Csapat.jpg
Versenyfeladat:
150 főre elkészíteni:
3 féle saláta
1 leves
2 húsos étel
1 vegetáriánus étel
1 desszert
Regionális csapatok között egy magyar team képviseltette magát, a Mosonmagyaróvár Regional Culinary Team, akik diplomát értek el.
További információk a versenyről
Mivel több, mint 1800 versenyző indul el a versenyen, így nem egy első helyezett, második helyezett és harmadik helyezett születik, hanem egy egységes pontozó rendszerben értékelik a csapatokat és az egyéni indulókat is a nemzetközi bírák. Ennek megfelelően kapja meg minden versenyző a végleges pontszámát, amely alapján kiderül, hogy melyik érem minősítést érte el (amennyiben eléri az érmes minősítést). Így lehet az, hogy kioszthatnak akár 10 aranyérmet is, de előfordulhat az is, hogy egyetlen egyet sem. Az utolsó napon pedig végül összesítik az adott kategóriák versenyzőit, és kialakul a végleges, összetett sorrend, és az abszolút győztesek.
Az összetett bajnokok 2012-ben is kiderültek, és jól láthatta mindenki, hogy Svédország gyakorlatilag tarolt! Összetett első helyezést értek el a Nemzeti Válogatottak között, de ők lettek az elsők a Junior Nemzeti Válogatottak, a Regionális Válogatottak és Közétkeztetési csapatok között is. Hihetetlen mi energiát mozgósítottak meg a svédek, hogy megelőzzék nagy riválisukat, a Norvégokat, akik ezúttal másodikak lettek a Nemzeti Válogatottak között.
A zsűri nagyon szigorú volt. A nemzeti csapatoknál a 35 nemzet közül hidegkonyhában mindösszesen egy országnak adtak aranyérmet (Svédország), míg melegkonyhában is csak négy ország örülhetett az arany minősítésnek (Svédország, Norvégia, Németország és Kanada). Olyan országok, mint Dánia, aki korábban mindig aranyérmes volt is csak bronz- és ezüstminősítést kapott ezúttal.
.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >