Jó szakemberre mindig szükség van
Egy szakmát igazán a gyakorlatban lehet elsajátítani – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a, Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban rendezett átadó ünnepségén, Szekszárdon.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/05/0a59bb857983df3dcbe7dbc2d3d2e01b77a01724_fhd_1920_w3h2-300x200.jpg)
(Fotó: Fekete István)
Az államtitkár kifejtette, hogy a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború is rávilágított arra, hogy a jövőnk szempontjából a mezőgazdaság és az önellátás kulcskérdés. Kifejtette, 2010-től a kormány azon dolgozik, hogy növekedési pályára állítsa a magyar vidéket. A Déli Agrárszakképzési Centrum által uniós forrássokkal és kormányzati támogatással létrehozott Ágazati Képzőközpont és géppark bővítése is egy jelentős előrelépés a hazai agrárium számára, ugyanis itt szerzik meg gyakorlati tapasztalataikat a jövő agrárszakemberi. Kiemelte, a mostani kihívásokkal teli időszakban kiemelt szükség van a megfelelő szakemberekre, akik biztosítják hazánk élelmiszer-ellátását. Dr. Nobilis Márton felhívta a figyelmet arra, hogy a Csapó iskolában kialakított új tankonyhában, a pék-cukrász tanműhelyben a gyakorlati oktatást segítő modern eszközök várják a diákokat, az Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban pedig új géppark: traktor, szántóföldi kultivátor, talajlazító segíti a leendő mezőgazdasági gépészek magas szintű képzését. Mi azt szeretnénk, ha a diákok büszkék lennének a teljesítményükre, a földre, amelyet művelnek, és munkájuk eredményeként a kenyérre, amelyet sütnek – tette hozzá.
Az államtitkár kihangsúlyozta, a szakképzés megújításakor bevezette a kormány a duális képzést, amely által összhangba került az elméleti és a gyakorlati oktatás
Az újítás sikerének bizonyítékául az oktatók és az oktatási intézmények visszajelzései szolgálnak, továbbá az, hogy évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma. Ezen felül a gazdasági élet szereplői is pozitívan nyilatkoznak a változásról, ők azok, akik munkát biztosítanak a frissen végzett szakembereknek. Dr. Nobilis Márton fontosnak nevezte, hogy a ne csak a termőföldtől az asztalig, hanem a szakképző iskoláktól a nagy cégekig alakuljon ki láncolat.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Főleg erjesztett és szálas tömegtakarmányokkal etették az állatokat 2023-ban
Magyarországon az állatok etetésére 2023-ban a szarvasmarhák esetében 7598 ezer…
Tovább olvasom >Az agrártanácsnak meg kell mutatnia a 2027 utáni agrárpolitika fő irányait
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az…
Tovább olvasom >Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >