Jó példákon keresztül fejlődhet a vidék
Az élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amelyhez a digitalizáció és a legújabb technológiák alkalmazásának támogatása feltétlenül szükséges – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a tiszaszigeti algatermelő üzemben tett látogatáson.
Az államtitkár kiemelte, komoly munkát kell végezni annak érdekében, hogy a kutatási eredmények, a technológiai fejlesztések nagyobb arányban jelenjenek meg a magyar agrárvállalkozások gyakorlatában, ezáltal növeljék az ágazat versenyképességét, jövedelmezőségét. A cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve, alacsonyabb költséggel, kisebb környezeti terhelés mellett egészségesebb, jobb minőségű, piacképesebb árut állítson elő. Ezen az úton haladva a jövőben felértékelődik a tudás, az agrárkutatás, a kutatásfejlesztés, valamint az agrárinnovációk elterjedése–tette hozzá Erdős Norbert.
Mucsiné Dr. Hoffmann Anna, az algaüzem termelésvezetője kiemelte, 2017-ben 240 millió forint pályázati támogatásból, valamint önerőből építették fel Tiszaszigeten az Európában egyedülálló, innovatív mikroalgatermesztő pilot üzemüket. Az általuk kifejlesztett saját tervezésű fotobioreaktor rendszerben a legmagasabb minőségben végzik a spirulina alga termesztést. A szakember hangsúlyozta, a jövőben szeretnének együttműködni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, valamin több kutatást is végeznek majd a mikroalga biomassza, illetve a kivonatok hasznosítására. Tesztelni fogják a talajnemesítő, takarmánynövény-védő hatást, illetve kis- és nagy egyedszámú baromfi kísérleteket szeretnének végezni. Mucsiné Dr. Hoffmann Anna hozzátette, a kutatás egyértelmű célja a „termőföldtől az asztalig” segíteni az egészséges élelmiszer előállításának „zöld” lehetőségét. (AM)
Kapcsolódó cikkeink
A kormány újabb forrásokat biztosít az agrárium fenntarthatóságának növelésére
A szakmai szervezetek és kutatási hálózatok munkája elengedhetetlenül fontos a…
Tovább olvasom >A jövő már elkezdődött – Gondolatok az Innovációk napjáról
Hogyan formálják az innovációk a kereskedelem és az élelmiszeripar jövőjét?…
Tovább olvasom >Tállai András: „Az ágazatban komoly fejlesztési szándék és potenciál van jelen”
Technológiai fejlesztések, hazai beszállítók előtérbe helyezése, a szakképzés modernizálása és…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >Az Innovációk napján átadtuk az „Inno d’Or – Év innovációja 2025” díjakat
Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Trade magazin által életre…
Tovább olvasom >