Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken
Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a fehér szőlők szürete, a termés egyes ültetvényeken meghaladja a tavalyi mennyiséget.
A fehér fajták – sauvignon blanc, chardonnay, királyleányka, zöld veltelini – magas minőségű termést hoztak. A kék szőlők – kékfrankos, kadarka – szürete is elkezdődött, a korai fajták már vörösborként erjednek – mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke az MTI-nek.
Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon – tette hozzá.
Elmondta: a borvidéken csökkent az átmenő készlet, az óborok egy része továbbérlelés miatt áll a pincékben, más részük azért, mert nem növekedett olyan mértékben a piac, mint korábban. Zöldszüretet a 2400 hektáros borvidéken 38 hektáron választottak a termelők.
A borvidéki elnök beszámolt arról, hogy az idei felvásárlási árak alacsonyabbak a tavalyinál, de nem zuhantak akkorát, mint amire számítottak. A tavalyi 110-120 forintos kilogrammonkénti árakhoz képest idén 100-110 forint a szőlő ára, de a szüret elején volt 80 forint is – jegyezte meg.
Módos Ernő, a Ferger-Módos Borászat borásza elmondta: az eddigi termés minősége jó, a mennyisége azonban – a kistermelők tapasztalatai alapján – 10-20 százalékkal szerényebb a vártnál. Ez azt is jelenti, hogy nincs olyan nagy termés, ami túltermelést okozhat a borvidéken. Növelheti az átlageredményeket a kékfrankos, a cabernet és a merlot, amelyek szürete még hátra van.
Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke szerint a fehér, illatos fajták jobb évjáratot hozhatnak a tavalyinál, és a rozéborok is ígéretesek.
A borász kitért arra, hogy tapasztalatai szerint sok ültetvényen több szőlő termett, mint 2018-ban, a termelők a leszerződött mennyiségnél többet kínáltak a felvásárlóknak. Egyes fajtákban az országos átlaghoz képest 15-20 százalékkal több a termés – mondta.
Hozzátette: tapasztalatai szerint a felvásárlási árak a tavalyinál lényegesen alacsonyabban, kilogrammonként 60-90 forint között alakultak, ami az önköltségi ár alatt van. Vannak olyanok, akik szerződéssel vásárolnak fel szőlőt, és megadják a 100 forintot, de egyre szűkül ez a kör – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Minden korty egy új fejezet – teljesen megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád
A borkészítés minden fázisát elemezve és átgondolva, a legújabb trendeknek…
Tovább olvasom >Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Tovább nőtt a fair trade Németországban
A németországi fair trade forgalom 2024-ben 11%-kal, 2,6 milliárd euróra…
Tovább olvasom >