Jó minőségű, de a tavalyinál kevesebb szőlő termett az idén Villányban
Jó minőségű, ugyanakkor a tavalyinál kisebb mennyiségű szőlő termett az idén Villányban – mondta Nagy Gergely, a borvidék hegyközségi tanácsának titkára szerdán az MTI érdeklődésére.
Bizakodóak és mindenképpen jó évjáratot várnak a borászok a napokban véget ért szüret után, a következő időszakban dől el, hogy kiemelkedően jó lesz-e az idei bor minősége – mondta a szakember.
Emlékeztetett arra, hogy a késő tavaszi fagykárok helyenként megtizedelték a termést, ami a borvidék egészén becslése szerint 5-10 százalék közötti terméskiesést okozott.
A termésmennyiség hektáronként 60 és 65 mázsa között alakult – vélte Nagy Gergely hozzátéve, hogy a pontos adatok november 30-a után lesznek elérhetőek.
A hegybíró szerint növényvédelemi szempontból az idei évjárat a tavalyinál lényegesen rosszabb volt. A gazdáknak a nyári időszakban általában szokásos kéthetenkénti növényvédelmi beavatkozásokat tíznaponta kellett megismételniük. A termelők nagy része azonban jól vette az akadályt.
Nagy Gergely jelezte: a borvidéken immár megszokottá vált, hogy a különböző szőlőfajták érési ideje „összecsúszik”, ami a szüreti időszakban „komoly munkacsúcsot” és logisztikai problémát is okoz a feldolgozókban.
A villányi gazdák többsége szeptember elején szüretelte a borvidék sajátosságát jelentő portugieser vörösbor alapanyagául szolgáló kékoportót. A borvidék kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén indult a merlot szüretelése, a cabernet franc és sauvignon fajtáké pedig októberben.
Nagy Gergely a 2017-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a télen – a szőlőnövény kártevőit elpusztító – faggyal járó tartós hideg legyen.
Az MTI kérdésére a szakember elmondta, hogy az amerikai szőlőkabóca által terjesztett – Baranyában idén újra megjelent – úgynevezett aranyszínű sárgaság betegség a villányi borvidéken nem jelent meg. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese
Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárási körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá…
Tovább olvasom >Pénteken kezdődik a vörösborfesztivál Villányban
Népszerű előadók koncertjeivel, családi és hagyományőrző programokkal, szüreti felvonulással és…
Tovább olvasom >Bock József: Egy élet a villányi borok szolgálatában
Bock József, a villányi borvidék legendás borásza, nemrégiben életműdíjat kapott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >