Jó minőségű, de a tavalyinál kevesebb szőlő termett az idén Villányban
Jó minőségű, ugyanakkor a tavalyinál kisebb mennyiségű szőlő termett az idén Villányban – mondta Nagy Gergely, a borvidék hegyközségi tanácsának titkára szerdán az MTI érdeklődésére.
Bizakodóak és mindenképpen jó évjáratot várnak a borászok a napokban véget ért szüret után, a következő időszakban dől el, hogy kiemelkedően jó lesz-e az idei bor minősége – mondta a szakember.
Emlékeztetett arra, hogy a késő tavaszi fagykárok helyenként megtizedelték a termést, ami a borvidék egészén becslése szerint 5-10 százalék közötti terméskiesést okozott.
A termésmennyiség hektáronként 60 és 65 mázsa között alakult – vélte Nagy Gergely hozzátéve, hogy a pontos adatok november 30-a után lesznek elérhetőek.
A hegybíró szerint növényvédelemi szempontból az idei évjárat a tavalyinál lényegesen rosszabb volt. A gazdáknak a nyári időszakban általában szokásos kéthetenkénti növényvédelmi beavatkozásokat tíznaponta kellett megismételniük. A termelők nagy része azonban jól vette az akadályt.
Nagy Gergely jelezte: a borvidéken immár megszokottá vált, hogy a különböző szőlőfajták érési ideje „összecsúszik”, ami a szüreti időszakban „komoly munkacsúcsot” és logisztikai problémát is okoz a feldolgozókban.
A villányi gazdák többsége szeptember elején szüretelte a borvidék sajátosságát jelentő portugieser vörösbor alapanyagául szolgáló kékoportót. A borvidék kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén indult a merlot szüretelése, a cabernet franc és sauvignon fajtáké pedig októberben.
Nagy Gergely a 2017-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a télen – a szőlőnövény kártevőit elpusztító – faggyal járó tartós hideg legyen.
Az MTI kérdésére a szakember elmondta, hogy az amerikai szőlőkabóca által terjesztett – Baranyában idén újra megjelent – úgynevezett aranyszínű sárgaság betegség a villányi borvidéken nem jelent meg. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
METRO Év Borai
Hagyományőrzés és fenntarthatóság jellemzi azokat a gazdaságokat, melyekből a METRO…
Tovább olvasom >Nem sok jóra számíthatunk idén szőlő fronton
Az idei év ismét aggasztó változékonyságot hozott a szőlőtermelők számára,…
Tovább olvasom >Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen
Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >