Jó kávé, jó kávézó

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2024. 09. 27. 08:23

A Shell 2021 óta Európa-szerte egységes márkaidentitást alakít ki töltőállomásain Shell Café márkanév alatt. Az üzletkoncepció továbbfejlesztésének részeként a lánc kávézói augusztus óta új, a vásárlók körében már tesztelt, kiemelkedő népszerűségűnek bizonyuló kávéval várják a vendégeket. A vállalat a projekt keretében újságírók egy csoportjának lehetővé tette, hogy a nemrég bemutatott termék pörkölésével és csomagolásával „helyben”, a holland Bolsward Company telephelyén ismerkedjenek meg.

A részletek megértésében az üzem specialistái segítettek

Az új Shell kávé friss és komplex jegyei különleges élményt nyújtanak. A korábbiaknál világosabb pörkölésű, melynek köszönhetően gyümölcsösebb és aromásabb ízvilágot kínál karamellás lecsengéssel. Ez, a Rainforest Alliance minősítéssel rendelkező signature blend Dél-Amerikából származik, ahol a gazdag termőtalaj és az ideális klíma biztosítja a kávészemek kiváló minőségét. A végeredmény egy olyan kávé, mely egyszerre frissítő és kifinomult, tökéletesen illeszkedve a modern fogyasztók igényeihez.
A kávét a világ összes Shell kávézóját ellátó Bolsward Company pörköli és csomagolja.

 

Látogatás a Bolsward Company-nál
Az Amsterdam közelében 1818 óta működő cég 30 millió kg kávét dolgoz fel évente, emellett 350 millió zacskó teát is készít. A japán UCC csoporthoz tartozó vállalat a világ 35 országába exportálja termékeit. A Bolsward tevékenységével és számos, a kávé gyártásához, készítéshez és szakszerű kóstolásához kapcsolódó érdekességgel a cég néhány vezető munkatársa és specialistája ismertette meg az újságírókat.
Az előadások keretezte üzemlátogatás igazán ritka, látványos élménynek bizonyult. Egy csomag kávé kibontásakor az átlagembernek eszébe sem jut, milyen folyamatokon megy keresztül a pörkölőbe érkező nyerskávé, amíg tiszta, illatos formában a kávéfőzőjébe kerül. Nos, ez a délután ezekről a folyamatokról szólt.
A látogatók például megbabonázva figyelhették, amikor egy kamion rakományaként a teljes mennyiséghez képest hihetetlen lassúsággal „csorognak” a zöld kávészemek az erre a célra kialakított aknába, hogy egy kicsit arrébb „meglebegtessék” őket, hogy a szállítmányba óhatatlanul belekerülő kavicsdaraboktól légbefúvással elválasszák az érkező kávébabot.
Az évtizedek óta Európa egyik legjelentősebb pörkölőüzemében régi és új gépek dolgoznak, néha a nap 24 órájában folyamatosan; mindegyiküket a legmodernebb berendezések vezérlik. Tökéletes szervezettség – a látogatók például a dolgozókétól eltérő színű hajhálót viselnek, hogy egy esetleges evakuálás során a helyet nem ismerő vendégeket kísérjék ki először a területről.
Az üzem működését nagy átéléssel bemutató holland kolléga negyedórával később már hangos szürcsöléssel illusztrálta a bemutatóteremben, hogyan különböztethetők meg legpontosabban az ital ízei kóstoláskor.

Kávéfeldolgozás
Az „elmélettel” egy, a céghez hosszú évekkel ezelőtt érkezett brazil szakember ismertette meg a látogatókat, aki többször is mosolyogva jelezte, hogy nem a brazil kávé a kedvence. Mesélt, kérdezett – interaktív élménnyé változtatva a beszélgetést.
Sok érdekesség mellett az újságírók megtudták, hogy a kávéfa gyümölcsét elsősorban azért nevezik cseresznyének, mert méretben, alakban és színben nagyjából megegyezik a mindenki által ismert gyümölccsel. A betakarítás utáni lépés a babszem eltávolítása a gyümölcsből vagy a mosott (nedves) módszerrel, vagy a mosatlan (száraz) módszerrel történik. Utóbbi, száraz eljárás szétválogatást jelent; olyan vidékeken alkalmazzák, ahol kevés a víz vagy a felszerelés, esetleg mindkettő hiányzik.
A száraz eljárás elején megmossák a frissen szedett cseresznyéket, nemcsak azért, hogy megtisztítsák őket, hanem újabb szortírozást is végeznek ezzel. Ezután az ép gyümölcsöket kiteszik a napra száradni, az éjszaka hulló csapadék ellen fedőponyvával védik a száradó gyümölcsöket. A száraz eljárás a forró levegőt fúvó gépekkel fejeződik be. Amikor a gyümölcsben csupán 12 százalék nedvességtartalom maradt, vagy silókban tárolják, vagy küldik további feldolgozásra.
A nedves eljárásnál, mielőtt még megindulna a frissen szedett cseresznyékben az erjedési folyamat, nagy medencékben mossák meg a gyümölcsöket, ahonnan a víz továbbjuttatja őket egy csatornarendszerbe. Amikor a cseresznyék megérkeznek a gyümölcstisztító géphez, az lehántja róluk a gyümölcs héját és a gyümölcshús egy részét. Az erjesztőmedencébe továbbított babszemekről az erjedés miatt leválik a maradék gyümölcshús is.
Andrej külön figyelmet fordított a pörkölés rejtelmeinek bemutatására.
A kávéfeldolgozásban részt vevő összes művelet közül a leggyorsabb és a legkritikusabb a pörkölés. A kávépörkölés nagyon felelősségteljes munka, mert néhány perc alatt a kávé a közömbösség vagy a figyelmetlenség következtében teljesen tönkremehet.
A pörkölésnél számos fizikai elváltozáson mennek át a babszemek: legnyilvánvalóbb az, hogy megnőnek – körülbelül egyharmaddal nagyobbak lesznek, mint „zöld” korukban. Közben a zöld szemek maradék nedvessége a pörkölés során elpárolog, ezáltal a babszem veszít súlyából, és a pörkölés hatására színt vált.
A babok pörkölésének legfontosabb hatása, hogy a zamat a hő által előidézett kémiai folyamatok során javul. Ugyanaz a kávé más ízű, ha más színűre pörkölik. De az íz akkor is változik ugyanazon kávénál, ha rövidebb ideig, de magasabb hőfokon, illetve, ha hosszabb ideig, de alacsonyabb hőfokon pörkölik.

A Bolsward 30 millió kg kávét dolgoz fel évente

Minőség és fenntarthatóság
A Shell Café kávéi 100% Arabica kávébabból készülnek, amelyek a fenntarthatóságot garantáló Rainforest Alliance tanúsítvánnyal rendelkeznek. Ez az elkötelezettségük tükrözi a környezettudatos és társadalmilag felelős beszerzési gyakorlataikat, melyek révén a legkiválóbb minőségű kávé kerül a vásárlók poharába.
2024 augusztusában a Shell Café új, világosabb pörkölésű kávét vezetett be, mely friss és gyümölcsösebb ízvilágot kínál. Az új ízekkel a Shell célja, hogy még kifinomultabb kávéélményt nyújtson mindenki számára, aki a töltőállomásokra látogat.

A minőséget a barista képzések is garantálják
A Shell Café-kban dolgozó kollégák rendszeresen részt vesznek magas színvonalú képzéseken, melyek garantálják a kivételes minőség fenntartását. Évente kétszer speciális tréningeket szerveznek számukra, ahol nemcsak a kávéfőzés művészetével, hanem olyan technikákkal ismerkedhetnek meg, mint a tejhabosítás vagy a latte art. Az európai szintű baristaversenyek pedig lehetőséget biztosítanak a legtehetségesebb baristák számára, hogy megmérettessenek, és bemutassák tudásukat. Idén például Amszterdamban kerül megrendezésre a Shell belső hálózatában hirdetett barista verseny döntője.

Több mint üzemanyag – a Shell Café élmény
A Shell Café filozófiája messze túlmutat a kávén. A töltőállomásokon található kávézók célja, hogy kényelmes és hívogató teret biztosítsanak az utazóknak, különös tekintettel az elektromos járművek tulajdonosaira, akik hosszabb időt töltenek náluk. A szezonálisan megújuló italválaszték és az olyan különleges kezdeményezések, mint a budaörsi standalone Shell Café-ban időről időre megrendezésre kerülő Shell Irodalmi Szalon, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatók számára egyedülálló élményeket kínáljanak.
A Shell Café a Shell azon törekvéseinek szerves része, melyek révén a töltőállomásokat teljes értékű szolgáltatási központokká kívánják formálni. Céljuk, hogy az utazók ne csupán üzemanyagot vásárolhassanak, hanem egy olyan helyet találjanak, ahol felfrissülhetnek, miközben autójuk is új energiával töltődik.

Egy kirándulás képei
Azt mondhatjuk, a média néhány szerencsés képviselője igazán mozgalmas kiránduláson ismerkedhetett a kávé élvezetének „mélyégeivel”: termékfajtákkal, érdekességekkel és számokkal, és persze a szakszerű kóstolással.

Andrei Brazíliából érkezett, de nem a brazil kávé a kedvence

Háromféle kávé – sokféle pörkölés

Így szürcsölj kóstoláskor!

A profi kávékóstolás ritka élmény az „amatőrök” számára

 

Kapcsolódó cikkeink