Prémium aszúval tölti meg a pincéit a Tokaj Kereskedőház
Az előzetes várakozásokat túlszárnyalva, mintegy 2600 mázsa aszúszem felvásárlásával zárta az idei szüreti szezont a Tokaj Kereskedőház, megismételve tavalyi sikerét. Az eredményes szüretnek köszönhetően a borászati vállalat összesen mintegy 500 ezer palack 2014-es évjáratú Tokaji Aszút készíthet. Erre, valamint a 2013-as évjáratú borkülönlegességekre alapozva a társaság – a Tokaji Borvidék többi szereplőjével összefogva – új hódításba kezdhet a minőségi borok piacán az évtized második felében. A Tokaj Kereskedőház 2014-es tokaji aszúit a fogyasztók 2017-ben ízlelhetik meg először. A borkülönlegességek minőségére az aszúkészítési szabályok szigorítása és Áts Károly főborász személye jelent garanciát. A borász körökben széles körű elismertségnek örvendő szakember felügyelete alatt a társaságnál ma már kizárólag 5 és 6 puttonyos tokaji aszúk készülnek, a prémium borok kedvelőinek ízlését megcélozva – hangsúlyozzák a Tokaj Kereskedőház vezetői.
Összesen mintegy 19 ezer mázsa szőlőt, valamint 2600 mázsa aszúszemet vásárolt fel az idei szüret során a Tokaj Kereskedőház. Az évjárati sajátosságok miatt mennyiségét tekintve az idei szőlőtermés jelentősen elmarad az előző évek átlagától, azonban az átvett szőlő minőségére nincs panasz a társaságnál. „Bár az időjárás az idén nem volt kegyes a termelőkhöz, a Tokaj Kereskedőház által felvásárolt szőlő minősége meghaladja az előzetes várakozásainkat. Ebben nagy szerepet játszott a társaságunk által idén bevezetett differenciált árrendszer is, amely kiemelkedő átvételi árakat kínált a válogatott, minőségi szőlőért. Ennek révén egyszerre ösztönöztük a termelőket a jó minőségű szőlő válogatására és beszállítására, valamint tartottuk magunkat a korábban megfogalmazott minőségi elvárásokhoz”– fejtette ki Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója.
A Tokaj Kereskedőház szakembereit pozitív meglepetésként érte, hogy a kedvezőtlen előjelek ellenére a Tokaji Borvidék termelői végül együttesen mintegy 2600 ezer mázsa válogatott aszúszemet adtak le a társaságnál. Nagyon kevés olyan különleges mikroklímával rendelkező hely van a világon, ahol a szőlő természetes úton aszúsodik. Ezen belül pedig egyetlen helyen sem szedik akkora mennyiségben az aszút szemenként válogatva, mint a Tokaji Borvidéken. „Szeptember végén még úgy tűnt, hogy a nyár és a kora ősz csapadékos időjárása miatt 2014-ben nem számolhatunk jelentős aszúterméssel. Azonban októberben kedvező fordulat állt be, az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás jó irányba befolyásolta az aszúsodást” – fejtette ki a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója.
A sikeres felvásárlásnak köszönhetően a Tokaj Kereskedőház mintegy 500 ezer palack 2014-es évjáratú Tokaji Aszú készítésével számolhat. Ez a mennyiség nagyságrendileg megegyezik a – kiugróan jónak számító – 2013-as eredménnyel, amikor a társaság 2500 mázsa válogatott aszúszemet tudott felvásárolni, mint a Tokaji Aszú készítésének legfontosabb alapanyagát.
Ennek eredményeképpen a Tokaj Kereskedőház az évtized második felében jelentős mennyiségű és kiváló minőségű, már a szigorított eredetvédelmi előírások figyelembevételével készített Tokaji Aszúval léphet a piacra. „A szigorúbb előírásoknak köszönhetően a 2013-as és a 2014-es szőlőből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű aszúk készülnek, amelyek kétéves érlelést követően, 2016-2017-től kerülhetnek forgalomba. Mindez azt jelenti, hogy a Tokaj Kereskedőháznak – a korábbi készlethiányos időszakot követően – olyan mennyiségű prémium Tokaji Aszú áll majd rendelkezésére, amelyre alapozva, a többi borvidéki szereplővel közösen, expanzióba kezdhet a borkülönlegességek hazai és nemzetközi piacán” – szögezte le Goreczky Gergely.
A Tokaji Borvidéken 2013 őszén elfogadott eredetvédelmi rendelkezések közé tartozik az aszúborok minimális összes potenciális alkoholtartalmának, valamint minimális maradék cukortartalmának 120 g/l-re való felemelése, valamint annak rögzítése, hogy 1 kg aszúszemből összességében maximum 2,2 liter aszúbor és fordítás készíthető.
Nem kevésbé fontos garancia a minőségre, hogy a társaság új szellemiséget képviselő borai Áts Károly főborász felügyelete alatt készülnek. Áts Károly maga is az egyik „legnagyobb név” szakmájában. A 2012-ben az „Év bortermelője” címet elnyert szakember 2013 tavaszán igazolt le a Tokaj Kereskedőházhoz, és az azóta a keze alól kikerült borok rangos elismeréseket hoztak a társaságnak. Így például a Tokaj Kereskedőház 2013-as Áts Selection félszáraz Sárgamuskotálya az olaszországi Vinitaly-n kapott rangos elismerést. Ezzel a Tokaj Kereskedőház száraz borai nemzetközi szinten is magasan jegyzett kiállításokon kaptak elsőrangú minősítést.
A térség legnagyobb borászati vállalataként és integrátoraként jegyzett Tokaj Kereskedőház tavaly teljes körű megújulást hirdetett meg. Ennek részeként a társaság napi működését, felvásárlási és értékesítési politikáját a minőségi szempontok jegyében szervezték újjá. Emellett jelentős technológiai beruházás valósult meg a társaság tolcsvai telephelyén. A társaság hosszú távú stratégiai céljainak elérését pedig egyszerre segíti megújuló termékstruktúrája, valamint annak a tíz országra kiterjedő nemzetközi piackutatásnak az elindítása, amely a Tokaji brand hosszú távú márkaépítésének alapjait fogja lerakni. Mindez együttesen garantálja, hogy a Tokaj Kereskedőház – borvidéki szintű összefogás mellett – sikeresen jeleníthesse meg a tokaji megújulás ügyét minden hazai és külföldi piaci szereplő előtt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
30 kategóriában ezer háztartási termékre lesz érvényes az árréscsökkentés
Harminc kategóriában mintegy ezer háztartási termékre lesz érvényes az árréscsökkentés…
Tovább olvasom >Madárinfluenza elleni vakcinázás indult ritka és nagy értékű állatkerti madárfajoknál
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közreműködve a Ceva-Phylaxia Zrt. országos vakcinázási…
Tovább olvasom >A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes termékek felé tolódik el
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el…
Tovább olvasom >