Jó baromfis exportadatok
Az Európai Bizottság legfrissebb, novemberi adatai szerint az Európai Unió teljes baromfihús kibocsátás a 2015. évi mennyiséghez képest várhatóan 2,5 százalékkal 14,6 millió tonnára emelkedik az idén, és 2017-ben elérheti a 14,8 millió tonnát.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése szerint, Franciaország kivételével valamennyi tagországban a kibocsátás növekedése figyelhető meg, köztük a legjelentősebbeknek számító Lengyelországban 6,1 százalékkal, Hollandiában 5,5 százalékkal, Olaszországban 4,4 százalékkal, az Egyesült Királyságban 2,5 százalékkal és Spanyolországban 1,8 százalékkal több baromfihúst állíthatnak elő az idén. A csirkehús termelést tekintve 2,4 százalékos növekedést valószínűsítenek a szakértők 2016-ban, így az összes mennyiség elérheti a 11,5 millió tonnát, amely jövőre 1,7 százalékkal 11,8 millió tonnára bővülhet.
A KSH adatai szerint Magyarország baromfihús exportja 8,9 százalékkal 165 ezer tonnára nőtt, az őszi madárinfluenza kitörés előtti időszakban, 2016 első kilenc hónapjában 2015 hasonló időszakához viszonyítva. Csirkehúsból 8,4 százalékkal kevesebbet, pulykahúsból ellenben 9,2 százalékkal többet szállítottak. A legtöbb baromfihúst Hollandiába (35 ezer tonna), Romániába (28 ezer tonna) értékesítettek. Ausztriába hat százalékkal (21 ezer tonna), Németországba öt százalékkal nőtt (16 ezer tonna), míg Szlovákiába 1,8 százalékkal csökkent a kivitel. A baromfihús import négy százalékkal bővült a megfigyelt periódusban. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (7 ezer tonna), Ausztriából (6 ezer tonna), Németországból (4,5 ezer tonna), Hollandiából (3 ezer tonna) és Romániából (3 ezer tonna) érkezett Magyarországra 2016. január–szeptember hónapokban. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Növényvédő szerek alkalmazhatósága a különböző kukorica kultúrákban
A növényvédő szerek kiválasztásakor kiemelt jelentőséggel bír, hogy az adott…
Tovább olvasom >Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai…
Tovább olvasom >Fokozott ellenőrzések a hazai állatállomány védelmében
Kiemelten fontos a védekezés a fertőző állatbetegségek ellen, hiszen így…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >„Ez egy politikai termék” – Az árrésstopról és a kiskereskedelem válságáról beszélt az MNKSZ főtitkára
Szakmailag nem indokolható, mégis maradhat – így foglalható össze az…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >