Jelentősen visszaesett a csehországi idegenforgalom az első negyedévben
Több mint 3,1 millió turista szállt meg az első negyedévben a csehországi szállodákban, panziókban és kempingekben, 22,2 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) Prágában.
A szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma éves összehasonlításban 16,7 százalékkal 8,9 millióra csökkent. A csökkenés alapvető oka a koronavírus-járvány, hiszen jauárban és februrárban az adatok még növekedést mutattak.
„Márciusban a vendégek száma 67 százalékkal, a vendégéjszakáké 57 százalékkal esett vissza” – mutatott rá Pavel Vancura szakigazgató. A külföldi turisták száma az első negyedévben éves szinten 26,1 százalékkal, a hazaiaké 18,1 százalékkal csökkent.
Az első negyedévben 335 ezer német vendég érkezett Csehországba, 17,4 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. A szlovákiai látogatók száma 25 százalékkal, az olaszoké 40 százalékkal, a kínai, japán és dél-koreai vendégeké több mint 50 százalékkal esett vissza – olvasható a statisztikában.
A szállodák foglaltsága az első három hónapban 76,9 százalék, a panzióké 81,6 százalék volt.
A Prágába érkező vendégek száma 27,4 százalékkal csökkent január-márciusban az egy évvel korábbihoz képest a CSÚ adatai szerint. (Kokes János, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az üzemanyag- és az élelmiszerárak alakulása mérsékelte az inflációt Csehországban
Két százalékra csökkent júniusban az éves infláció Csehországban a májusi…
Tovább olvasom >Májusban lassult a cseh kiskereskedelmi forgalom növekedése
Májusban immár hatodik hónapja nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban, a…
Tovább olvasom >Csehországban közösen fejleszt elektromosautó-töltő infrastruktúrát a Billa, a Penny és a Shell
Stratégiai partnerséget kötött a Billa, a Penny és a Shell…
Tovább olvasom >További cikkeink
9 milliárd forint a K&H SZÉP kártyákon
Hónapról hónapra növekszik a K&H SZÉP kártya forgalom, de még…
Tovább olvasom >Időben kezdik
Kortársaiktól tanulják meg a helyes táplálkozást az iskolások a Magyar…
Tovább olvasom >Érzelmek és emlékek
A desszertnek érzelmeket, emlékeket kell ébreszteni – ez Tiziano Mita…
Tovább olvasom >